Viktig støttespiller

Uten Jessica (22) blir det vanskelig å løse oppdraget Norge har for FN i Mali.

De mørke øynene glir over skjermene. Fingrene jobber stadig over tastaturet. Aircondition suser høyt i enden av teltet. Bak et møtebord henger et hvitt lerret. Ved siden av står ei stor whiteboard tavle fylt med tabeller, navn og uforståelige forkortelser.

Jenta med den lange, tykke fletta jobber som Mission Support.

- Kort sagt er jeg til støtte for crewet på flyet. Jeg gjør livet deres lettere de skal bare tenke på å fly, så skal jeg tenke på alt det andre, sier Jessica (22) og smiler.

 

 

aktuelt_2447_støttekvinnenaktuelt_2447_støttekvinnenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20713https://youtu.be/JkrWvUPXAoo


Sentral

Med selvsikre bevegelser står hun foran piloter, crewchief, Air Mobile Protection Team og lastemester. Forteller om morgensdagens oppdrag. Hvilket vær som venter. Hva som skal fraktes. Hvilke utfordringer som kan møtes. Det er et stort ansvar.

- Det er mye hun skal kunne og ha oversikt over, sier detasjementsjef i Norges bidrag i Mali, oberstløytnant Tord Aslaksen.

- Hun er helt sentral. Uten henne hadde bidraget stoppet opp, sier detasjementsjefen.

Og det er mye å sette seg inn i. Alt påvirker hvordan Jessica planlegger oppdraget. Været. Luftstrømmer. Kapasitetene om bord på flyet. Konfigurasjoner for last og passasjerer. Rekkevidde. At det er mat og vann om bord. Og så må hun kjenne crewet – de som faktisk er med ut og flyr.

God kommunikasjon er nøkkelen. Og hun spør gjerne om gode råd om hun ikke selv sitter på nok erfaringsgrunnlag.

- Det er generelt mange småting å sette seg inn i. Og så er det viktig å forstå hvordan alt henger sammen i flyverdenen, sier hun. For i lufta kan små ting fort bli store problemer.

Headhuntet

Jessica startet i førstegangstjenesten i april 2017. Etter rekruttskolen på KNM Harald Haarfagre i Stavanger gikk ferden til Gardermoen og wingops. 

- Jeg trivdes veldig godt, og tenkte etterhvert at her kunne jeg tenke meg å være med videre.

Hun jobber med graderte systemer. Det betyr at det er mye hun ikke kan snakke om. For rikets sikkerhet. Hun ble lagt merke til, under førstegangstjenesten og fikk tilbud om jobb som Mission Support. 

- Jeg visste lite om selve jobben, men takket ja fordi jeg visste hvem jeg kom til å jobbe med.

Første utenlandsoppdrag

Som den nyeste på Mission Support var hun ikke sikker på hun ville bli valgt ut for å reise til Mali. 

- Jeg ble veldig glad, dette er en veldig god erfaring å ha med seg videre. 

Samtidig ligger usikkerheten der. Hva reiser man til? Inntrykkene startet allerede da hun landet på flyplassen i Bamako.

- Det treffer deg på veien. Du ser med egne øyne at her er det mennesker som ikke har det bra, sier Jessica. Ansiktet blir alvorlig. Og hun måtte fordøye inntrykkene før hun kunne jobbe skikkelig.

- Jeg vil gjerne hjelpe. Og det er jo derfor vi er her.

Det blir lange dager, og mye som er elektronisk hjemme går på papir her. 

- Jeg får jobbe tett med folk med en annen erfaring enn jeg ville gjort hjemme. Jeg kommer til å lære mer nå enn jeg ville på ett år hjemme, sier Jessica.

Hun vet at hun er en av de som får melding først om noe skulle skje der ute – når flyet er på oppdrag for FN, også i nord eller midt i Mali der risikoen er større.

- Jeg tror det er viktig å ikke tenke for ofte på det, men jeg må vite hva jeg skal gjøre om noe skjer. Jeg har prosedyrene i hodet, sier hun.Superdedikert

Det kreves nøyaktighet og selvstendighet i jobben, og Jessica er av typen som må fortelles at hun skal ta pauser. En som utsetter andre avtaler fordi jobben kan gjøres enda litt bedre. Ingen henger over ryggen hennes.

- Hun er superdedikert. Selvgående og svært ansvarsfull. Rett og slett en ettertraktet ressurs, skryter detasjementsjefen. Han er selv pilot og har fløyet både før og etter at Mission Support ble opprettet.

- Mission Support er smarte folk. De er dedikerte og lærer fort. Det er så mye som skal planlegges og hentes inn av informasjon i dagens operasjoner at Mission Support er uvurderlig. De blir med mer og mer inn i cockpiten, sier Tord.

To kulturer

Moren er fra Thailand og faren fra Norge. Selv har hun bodd og gått på skole i begge land.

- Da jeg startet på norsk skole som 10-åring fikk jeg sjokk. Jeg opplevde de andre elevene som frekke, og tenkte at barn og ungdom i Norge ikke lærer så mye om respekt, sier hun. 

Hun er svært takknemlig for tiden hun fikk i Thailand, og ville ikke vært den samme uten. 

- Det er store forskjeller på vaner og skikker. Kulturen i Thailand bygger mye på respekt – spesielt for eldre. 

Hun ønsket å gå på en videregående skole som ga elevene mye ansvar. Det synes pappa var lurt, og hun valgte en skole med høyskolepreg med flere prøver og mer elevstyrt tid. 

Ved siden av drev hun med karate – ikke fordi hun selv egentlig ville, men fordi lillebror ikke ville begynne alene. Da han mistet motivasjonen var Jessica halvveis til sort belte.

- Da måtte jeg fullføre, sier hun. For hun vet at hun klarer det om hun har satt seg et mål.


Publisert 7. november 2019 14:52. | Sist oppdatert 8. november 2019 11:33.

 

 

aktuelt_2447_støttekvinnenfakta_239_mali/mali/media/PubImages/20160921tk_R0102-hh.jpgMaliNorge støtter myndighetene i Mali gjennom FN-operasjonen MINUSMA.aktuelt_2447_støttekvinnenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7627
aktuelt_2447_støttekvinnenaktuelt_2385_sykestuenimali/aktuelt/sykestuen-i-mali/media/PubImages/20190517MB_7487.jpgSanitet i afrikansk ørkenheteKlimaanlegget durer i bakgrunnen. Luften fra anlegget i teltet gir et behagelig avbrekk fra heten utenfor. aktuelt_2447_støttekvinnenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7628
aktuelt_2447_støttekvinnenpresse_944_forsvaretsenderperso/presse/forsvaret-sender-personell-til-mali/media/PubImages/20160921tk_R9903.jpgNorske soldater til MaliTirsdag 7. mai reiser et Hercules transportfly til Mali og FN-operasjonen MINUSMA. Presse inviteres i den anledning til Gardermoen militære flystasjon.aktuelt_2447_støttekvinnenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7629