Stoltenberg: – Nå kommer NATO hjem

Det er duket for den største militærøvelsen på norsk jord siden 1980-årene. NATO-sjefen kaller det en øvelse av det gode, gamle slaget.

– Ja, Trident Juncture kan du kalle en klassisk NATO-øvelse. Altså den typen store øvelser vi hadde mer av under den kalde krigen, sier Jens Stoltenberg og legger til:

– Nå er vi ikke i den kalde krigen, men vi er i en situasjon der vi må øve på store operasjoner og kollektivt forsvar: Å komme Norge og andre NATO-land til unnsetning om det skulle bli nødvendig.

NATO-sjefen prater ivrig og engasjert om den kommende storøvelsen i Norge inne på kontoret sitt i alliansens nye hovedkvarter i Brussel. Så er også sikkerhet og kollektivt forsvar viktig for Stoltenberg. På gulvteppet like foran ham nærmest lyser alliansens velkjente logo, en kompassrose som skal vise retningen mot alliansens fremste mål – fred.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2098_stoltenbergomtridentfakta_653_tridentjuncture/øvelse/media/PubImages/DSC_4518_2.jpgØvde på forsvaret av NorgeFor å skape sikkerhet for Norge og trygghet for befolkningen, er vi i Forsvaret avhengige av å øve sammen med våre allierte. Derfor var Norge høsten 2018 vertsland for NATOs største øvelse, Trident Juncture. aktuelt_2098_stoltenbergomtridenthttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=6408


NYE TIDER

Men dagens politiske omgivelser rundt NATO er alt annet enn fredelige. Siden Stoltenberg inntok sjefsjobben høsten 2014, har internasjonal terror, krig og Russlands annektering av Krim bidratt til å gjøre sikkerhetssituasjonen utfordrende. I tillegg knaker det i det tidligere så bunnsolide forholdet mellom USA og de europeiske allianselandene. Den nye tiden har tvunget NATO til å endre kurs.

Dette er et uttrykk for at NATO nå kommer hjem.

Der alliansen tidligere la ned store ressurser på operasjoner i Midtøsten, er blikket rettet tilbake igjen mot Europa. Det er godt nytt for Norge, som nå blir vert for alliansens største øvelse på flere tiår.

– Det at vi nå øver på denne måten, er mentalt sett den største omstillingen i NATO siden den kalde krigens slutt. Det reflekterer noe grunnleggende som har skjedd i våre sikkerhetspolitiske omgivelser. Det er et uttrykk for at NATO kommer hjem, og et uttrykk for at NATO har blikket vendt mot nord, sier Stoltenberg.


KALDT BESØK

Interessen for nordområdene merkes også her hjemme. De siste årene har Forsvaret vinterkurs gått for fulle hus, og militær vinterkunnskap blir stadig mer etterspurt innad i alliansen.

– Øvelsen handler om å vise at vi kan operere i nord. Én ting er tørt og varmt sommervær, en annen ting er tørt og kaldt vintervær – men en dårlig norsk høst er kanskje om mulig det mest krevende av alt.

– Er denne øvelsen krevende for NATO? 

– Dette er ikke noe nytt, for vi har holdt slike øvelser før. Men det er noen år siden vi gjorde det i så stor skala, sier han og fortsetter:

– Dessuten, det å øve innebærer også å gjøre noen feil, det er jo derfor vi øver. Hvis alt var feilfritt og prikkfritt, da kunne vi egentlig ha droppet øvelsen.

Vi har holdt slike øvelser før. Men det er noen år siden vi gjorde det i så stor skala.
Jens Stoltenberg

VIKTIG FOR NORGE
Da NATO i 2014 varslet flere store øvelser fremover, kom Norge raskt på banen og tilbød seg å være vert. Alliansen takket ja til det norske tilbudet, og det er Stoltenberg glad for.

– Norge har enestående øvingsforhold, både på land, på sjøen og i luften. Dessuten har Norge god erfaring med å være vertskap for store NATO-øvelser, så vi vet at Norge har evnen til å håndtere dette, sier han.

– Men legger det litt ekstra press på deg som nordmann at øvelsen holdes i Norge?

– Nei. Tvert imot gir det meg ekstra glede. Jeg synes det er hyggelig at NATO kan øve i Norge. Jeg har veldig tillit til at Norge og de NATO-landene som skal delta, kommer til å gjøre det på en utmerket måte.

Stoltenberg sier øvelsen blir viktig for Norge. Ikke bare for å teste hvordan det militære og sivilsamfunnet klarer å ta imot materiell, gods og utenlandske soldater.

– NATOs troverdighet bygger tross alt på at vi skal kunne komme raskt til unnsetning med store styrker. For å vite at vi kan det, må vi øve. Og det er viktig for Norge.


DIALOG OG ÅPENHET

Hverdagen er mildt sagt travel for generalsekretæren. De siste årene har han ledet den gigantiske snuoperasjonen i retning av kollektivt forsvar og fokus på Europa. Det har fått Russland til å murre, men Stoltenberg understreker at de ikke ønsker en ny kald krig.

– Vi ønsker å bedre forholdet til Russland, og derfor kombinerer vi det å være forutsigbare og faste. Samtidig jobber vi for økt dialog. Noe av det jeg var veldig opptatt av da jeg begynte som generalsekretær var dialog med Russland. Det såkalte NATO–Russland-rådet var uten møter i to år, men nå har vi fått det i gang igjen.

– Hvordan har Russland reagert på Trident Juncture?

– Russerne mener jo selvfølgelig at NATO bygger opp for mye, men de satte pris på å bli orientert. Når vi har flere øvelser, øker også risikoen for misforståelser og hendelser som kan komme ut av kontroll. Da er det enda viktigere at vi har åpenhet om øvelser og militær aktivitet. Vi har vi informert og invitert alle landene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) til øvelsen, også Russland.

Jeg treffer stadig generaler og offiserer fra mange NATO-land som har vært på øvelse i Norge.
Jens Stoltenberg

HUSKER NORGE
Generalsekretæren understreker at det ikke ligger noe dramatikk i at NATO holder en så stor øvelse i Norge.

– For oss er det viktig å øve hele tiden, nettopp for at det ikke skal være noe ekstraordinært i det at vi øver. Vi ser heller ingen umiddelbar fare for et militært angrep mot noen NATO-land. Det vi ser, er farer for andre typer aggressive handlinger som terror- og cyberangrep. Vi lever i en mer usikker tid, men NATO er blitt sterkere, så folk kan sove trygt om natten, sier han.

Tross en hektisk timeplan, tar Stoltenberg seg tid til å besøke øvelsen. Han forteller om et strålende samarbeid med Norge og ser frem til NATOs «repetisjonsøvelse» i nord.

– Det er ganske morsomt, for jeg treffer stadig generaler og offiserer fra mange NATO-land som har øvd i Norge, blant annet stabssjefen i Det hvite hus, John F. Kelly. Selv mange år senere husker de fortsatt kulden fra Norge.

Så legger han smilende til:

– Jeg bør kanskje være litt forsiktig med å si det, men de har nok sovet flere vinternetter ute i telt i Norge enn jeg noen gang har!

Publisert 13. september 2018 09:24. | Sist oppdatert 13. september 2018 10:17.