Her rykker Telemark bataljon ut for NATO

NATOs hurtigste og mest fleksible styrke trener nå på å bli enda bedre – med norske soldater med på laget.

Først har du NATOs hurtige reaksjonsstyrke, som rykker ut om det skulle bli krise eller krig. Innad i reaksjonsstyrken har du brigaden VJTF som er enda raskere på pletten. Og innad i VJTF igjen har du Spearhead Task Force. Alliansens raskeste bataljon, på plass der det trengs i løpet av tre dager. 

I år er norske Telemark bataljon en sentral del av denne spydspissen, sammen med tyske og nederlandske styrker. 

– Suksesskriteriet for Spearhead er en hurtig deployering med styrkene fra disse tre landene, sier oberst Jan Østbø.


noble jump

Den norske obersten er sjef for NATOs aller kjappeste og bataljon. Ved krig eller krise rykker de ut først. Deretter følger resten av VJTF.

– Ved å være raskt ute kan vi drive detaljplanlegging for mottak av hele brigaden. Og dermed gjøre brigaden stridsklar så fort som mulig, forteller Østbø.

Men for å klare det må soldatene trene. Denne uken startet øvelse Noble Jump i Żagań, vest i Polen. Øvelsen samler 2500 tyske, nederlandske og norske soldater og 1000 kjøretøyer.

I slutten av mai pakket Telemark bataljon materiell og utstyr og sendte dem på tog fra Rena og nedover til Polen. 

 Les mer om

 

 

aktuelt_2351_tmbninoblejump2019aktuelt_2067_dekommerførst/aktuelt/de-kommer-først/media/PubImages/still_400091449.jpgDe kommer førstBlir Norge angrepet, er det denne NATO-styrken som kommer først til unnsetning. Denne høsten øver de i Norge. aktuelt_2351_tmbninoblejump2019http://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7323


Tester tiden

Øvelsen skal styrke beredskapen, klartiden og mobiliteten til NATOs hurtige reaksjonsstyrke (NRF). Den raskeste og mest fleksible delen av denne styrken er altså VJTF og Spearhead Task Force. Styrken har deltakere fra ni land og har blitt bygget opp i løpet av de siste par årene.

– Jeg er tilhenger av multinasjonale løsninger. Å få være med å bygge opp og trene VJTF med 8000 soldater fra ni nasjoner, til å bli en stridsklar avdeling, har vært en stor opplevelse, sier Østbø.

I 2019 er norske Telemark bataljon i beredskap for VJTF og skal rykke ut om det trengs. I fjor høst fikk avdelingen nyttig erfaring i å operere med sine utenlandske kollegaer under Trident Juncture i Norge.

– Da erfarte vi at all utdanning, trening, øving og planlegging ga ønskede resultater. Det var et stort personlig og profesjonelt høydepunkt, sier Østbø.

Nå skal styrken trene frem nye høydepunkter.

Publisert 5. juni 2019 16:39. | Sist oppdatert 6. juni 2019 13:54.