Ørn angriper droneØrn angriper dronehttp://forsvaret.no/media/Lists/YouTubeVideoList/DispForm.aspx?ID=162https://www.youtube.com/watch?v=aoQdL7-hVDU&feature=youtu.be

Ørn angrep drone

Lite visste de norske droneoperatørene om dramaet som skulle utspillet seg en drøy time etter at de sendte Raven-dronen på vingene.

​​​​​​​​Oppgaven deres er vanligvis å sørge for at de andre avdelingene i Panserbataljonen har en god forståelse av situasjonen på bakken. Søndag ble en litt annerledes dag på jobb for droneoperatørene. En liten time etter take-off ble dronen utsatt for et uventet angrep.

Dronens eget bilde av ørnen.

– PLUTSELIG ANGREP DEN ​​​​​​

Droneoperatørene er en del av vinterøvelsen Cold Response 2016, som foregår i Trøndelag, i disse dager.

Dronen som ble angrep​et.

– Vi lå og fløt på oppdrift og hadde nesten ingen motorkraft da vi plutselig så en ørn 7-8 meter under dronen. Vi skjønte ikke helt hva som skjedde da den plutselig angrep flyet, forklarer Håkon.

Vingetap

Dronen kan fly ”hjem” automatisk og droneoperatørene forsøkte å få dronen til å fly tilbake til utgangsposisjonen.

– Vi trodde dronen var på vei tilbake, men den hadde nok mistet en del av den ene vingen i angrepet og styrtet, forklarer Håkon.

De norske soldatene fant dronen etter kort tids leting og så fort at angriperen hadde satt tydelige spor.

– Vi fant dronen med tydelige merker fra ørnens klør på vingene, sier Håkon.​

Aldri hørt lignende

Dronen som benyttes av alle kampavdelingene i Brigade Nord er av type Raven. Det er en liten drone, som benyttes til å overvåke områder fra luften for å gi bakkestyrker verdifull informasjon om situ​​asjonen i et område.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende i Norge, men nederlandsk politi skal visstnok ha ørner som er trent til å angripe små droner, kanskje det var svenskene som sendte ørnen, sier droneoperatør Håkon med et smil.​​

Publisert 8. mars 2016 16:10. av Fredrik Tandberg, Forsvarets mediesenter (tekst) Brigade Nord (video og foto). Redigert av Olav Standal Tangen, FMS. . Sist oppdatert 28. juni 2016 10:28.