aktuelt_2603_trentemedusaaktuelt_2603_trentemedusahttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=22265Her trener norske kampfly med amerikanske B-1I formiddag trente norske F-35 med to amerikanske B-1 bombefly i luften over Norge. Det er viktig for Forsvaret – og norsk sikkerhet./media/PubImages/20200520JH_E9A4560.jpg

20. mai gjennomførte amerikanske B-1 Lancer en omfattende øvelse med flere allierte nasjoner. Amerikanerne trente i flere land, blant annet i norsk luftrom sammen med fire norske F-35. For Norge er dette en høyt prioritert treningsmulighet.

– I dag har vi gjennomført komplekse luftoperasjoner med avanserte systemer – både på bakken og i lufta, sier oberstløytnant Ståle Nymoen, sjef for 332 skvadron.

B-1 Lancer er et strategisk bombefly som utgjør USAs flåte av langtrekkende bombefly sammen med B-52 Stratofortress og B-2 Spirit.

Trente hele systemet

I tillegg til komplekse luftoperasjoner var kontroll- og varsling en viktig del av øvelsen. Fra bakken overvåker kontroll og varsling kontinuerlig norsk luftrom og har dialog med kampflyene i luften.

– Dette er en viktig treningsarena for integrasjonstrening hvor vi kan operere sammen og utveksle informasjon med andre allierte, sier Nymoen.


Skvadronsjefen sier det er god trening i å planlegge operasjoner på tvers av landegrenser, og med andre avanserte kapasiteter.

– Øvelsen gir god erfaring i både planlegging og gjennomføring av store operasjoner. Vi får videreutviklet egne konsepter, slik at Forsvaret og allierte kan operere bedre sammen i fremtiden.

Alliert storøvelse

Gjennom NATO trener norske styrker fortløpende sammen med andre allierte nasjoner – også med USA. Blant annet trente norske F-35 med amerikanske F-35 i Norge i 2019, og med amerikanske F-22 Raptor i 2018.

Dagens øvelse er imidlertid en av de største i sitt slag, og flere allierte og partnere fikk trent sammen med amerikanske B-1.

Som Norges viktigste allierte er det viktig at amerikanerne kan bidra i forsvaret av Norge om det skulle oppstå en krise eller konflikt.

– At vi klarer å operere sammen, øker også vår evne til å forsvare Norge sammen våre allierte, sier Nymoen.

Publisert 20. mai 2020 11:09.. Sist oppdatert 20. mai 2020 15:06.