Tungtvannsaksjonen 75 år

For 75 år siden satt spesialoperatører fra Kompani Linge en midlertidig stans for Tungtvannsproduksjonen på Vemork.

Alle foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret.

Dette ble høytidelig markert med Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon Magnus sin kransenedleggelse på minnesmerket 28. februar, på dagen da sabotasjeaksjonen fant sted. 

Høytidelig markering

Det var en alvorstung og høytidelig markering foran minnesmerket på Vemork da Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon Magnus bekranset minnesmerket. 


Sjefen for Forsvarets spesialstyrker, generalmajor Torgeir Gråtrud, sa i sin tale til de fremmøtte at de unge menn som utførte operasjonen brant for noe som var større enn seg selv. De gjorde sitt bidrag for igjen å kunne oppleve et fritt Norge. Om så var å gi det ultimate offer, ved å risikere eget liv for konge og fedreland.

–Spesialoperasjonen som vi i dag markerer er et eksempel på hvordan få og godt trenede mannskaper kan oppnå enestående resultater av strategisk betydning, sa sjefen for Forsvarets spesialstyrker. 

Sabotørruta 

75års- markeringen startet onsdag morgen ved at Kronprinsen fulgte spesialjegere fra Forsvarets spesialstyrker gjennom den såkalte sabotørruten.
Dette er den samme veien som soldatene fra Kompani Linge benyttet frem mot målet på Vemork i februardagene 1943. Aksjonen satt en midlertidig stans for tungtvannsproduksjonen uten at spesialoperatørene løsnet et eneste skudd. 

– Tungtvannsaksjonen er et klassisk eksempel på en spesialoperasjon, sa generalmajor Gråtrud. Han la til at fremmarsjen, sabotasjeaksjonen og uttrekningen er i dag blitt en signaturøvelse for våre fallskjermjegere under deres utdannelse. 


Arven etter kompani Linge

Kompani Linge ble etablert på britisk jord under krigen og bestod av spesielt selekterte og godt trenende mannskaper. En rekke av spesialoperatørene ble satt inn i Norge både fra luften og sjøveien. Oppdragene kunne være alt fra sabotasjeaksjoner, informasjonsinnhenting til å trene opp motstandsbevegelsen. 

–Det hele startet med kompani Linge, sa Gråtrud. Arven etter kompani Linge ivaretas av dagens spesialstyrker. Vi ser etter de samme mennesketypene med de samme verdiene og den samme viljen til å utføre sammensatte oppdrag selv når det virkelig butter i mot, sa sjefen for Forsvarets spesialstyrker Torgeir Gråtrud. Publisert 1. mars 2018 10:21..