aktuelt_2392_tvillingerpaautenlanaktuelt_2392_tvillingerpaautenlanhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20177Tvillingene Eilif og Henrik Saunes fra NORTU 4 (Norwegian Task Unit) i Camp Midgard, Ain al-Assad i Irak. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret/media/PubImages/tvilling.jpg

Soldat-tvillingene

Eilif og Henrik Saunes (26) er tvillinger. Det siste halvåret har de tjenestegjort sammen i Irak.

Det var egentlig ganske tilfeldig at tvillingene havnet i Irak på samme tid. De jobbet begge i Panserbataljonen, men i forskjellige avdelinger. Kort tid før oppsettingen begynte «storebror» Henrik, født seks minutter tidligere, å jobbe i Stormeskadron 4 sammen med Eilif. Da fikk avdelingen tilbud om å reise til Irak.

– Det har gitt mersmak å være her. Det er fint å se hvor relevant det er med all den treningen vi gjør hjemme i avdeling. Nå føles det litt rart at vi er ferdige, sier Eilif. 

Camel spiders

For begge har opplevelsene vært mange. Det har vært møte med allierte soldater og irakiske sikkerhetsstyrker, samtrening, øvelser og skarpe oppdrag. De forteller om kveldene inne i velferdsfeltet, det sterke samoldet, og viser bilder av noen av krypene de har møtt på rundt på leiren; en «camel spider» på størrelse med en knyttneve.

Jeg husker godt første gang vi reiste ut på skarpt oppdrag. Det å lade børsa og pistolen, og kjøre ut. Da tenkte jeg at all den tiden og treningen vi har lagt ned hadde ledet frem til det øyeblikket. Når du er ansatt som soldat er det jo det du har lyst til, å kjenne på den reelle situasjonen, sier Henrik. 

 

 

aktuelt_2392_tvillingerpaautenlanaktuelt_2392_tvillingerpaautenlanhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20178Henrik på vakt under en «Key Leader Engagement», hvor norske soldater gir råd ti irakiske sikkerhetsstyrker. Foto: Privat/media/PubImages/tvilling-2.jpg
aktuelt_2392_tvillingerpaautenlanaktuelt_2392_tvillingerpaautenlanhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20179Eilif på oppdrag i Anbar-provinsen i Irak. Foto: Privat/media/PubImages/tvilling-3.jpg


De er klare på at familien hjemme synes det er tøft å kjenne på at de to er ute på internasjonalt oppdrag for Forsvaret, men de er glade for at de begge var der for å passe på hverandre. 

– Mamma syntes egentlig det var greit at vi reiste ut sammen for da ble hun ferdig med det med en gang, og slapp å vente hjemme flere ganger, sier Henrik.

– Så dere skal ikke ut i internasjonale operasjoner flere ganger?

– Joda, hvis muligheten byr seg, sier begge og nikker anerkjennende til hverandre.

Ekstrem varme

Brødrene sitter inne i velferdsfeltet innerst i lokalet der telefonene står. I bakgrunnen støyer det mens «air condition» kjøler ned teltet. Utenfor er det 45 varmegrader i skyggen. I solsteiken føles det som i en badstue.

– Det blir nok kaldt å komme tilbake under 20 grader hjemme i Norge. Da vi var på første perm i påsken var det 35 grader her og iskaldt hjemme. Men vi har også hatt perioder her hvor det har vært fem grader om natten og varmt om dagen, da gikk vi med mellomjakkene da det var mørkt, sier Henrik. 

I tillegg har de vært «heldige» nok til å få være med på en skikkelig regnperiode. Den våte ørkensanden "kladdet" under feltstøvlene som snø under skiene i påsken. 

– Insektssesongene har vi også merket. Det begynte med ekstreme mengder sandfluer, som vi pustet inn. Etter det kom det svarte biller overalt og sirisser. For en uke siden fanget vi en skorpion på treningsområdet. Faktisk har det vært lite slanger, nesten litt skuffende, sier Eilif og smiler.  

Da alarmen gikk

Men det har ikke bare vært krypdyrene som har gjort at kroppen har gått i alarmberedskap de siste månedene. Under en tid med politiske gnisninger mellom blant andre USA og Iran, var det tidvis usikkert om dette ville utgjøre noen trussel for personellet på leiren. 

Da alarmen gikk i leiren, var de derfor særs raske til å bli klare.

– Hjertet banket fort da vi løp til nærmeste bunker, som er bygget for å beskytte mot indirekte ild fra bombekastere. På den tiden var vi allerede i høyeste beredskap og gikk med både hjelm og skuddsikker vest hele tiden, selv om det var 50 varmegrader, sier Henrik, og legger til at det i ettertid viste seg at det var en falsk alarm. 

Nå er de to brødrene klare for et kortere opphold i København, der de blant annet skal gjennom noen dager med tester og debrief, før det venter fem ukers velfortjent sommerferie hjemme.

Publisert 23. august 2019 14:20. av Brage Steinson Wiik-Hansen, Hæren. Sist oppdatert 23. august 2019 15:00.