aktuelt_2445_usairforceovdemedallaktuelt_2445_usairforceovdemedallhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20690Norske F-16 jagerfly samtrente med et B-52 bombefly fra US Air Force. Foto: Forsvaret/media/PubImages/20191030_Luftforsvaret_9704.jpg

US Air Force øver sammen med sine allierte i Norge

30. oktober gjennomførte et B-52 Stratofortress bombefly fra US Air Force en øvelse sammen med Forsvaret i Setermoen skytefelt i Indre Troms.
Under øvelsen trente det amerikanske bombeflyet sammen med F-16 jagerfly i luftrommet vest av Troms. Fra bakken samhandlet ildledere fra Hæren med det amerikanske bombeflyet.

De amerikanske flyene fra Barksdale Air Force Base i Louisiana har siden midten av oktober vært stasjonert i Storbritannia for å gjennomføre flygninger i europeisk luftrom. Som en del av sitt program har US Air Force uttrykt et ønske om å trene sammen med norske styrker.

Ildledere fra Hæren samhandlet med et amerikansk B-52 bombefly under øvelsen. Foto: Forsvaret

– Fra Forsvarets side er dette en unik mulighet til å øve sammen med det amerikanske luftforsvaret og bli bedre kjent med en strategisk viktig kapasitet.

Det er viktig at vi trener sammen med våre allierte i våre nærområder og at vi blir kjent med hverandres prosedyrer slik at vi kan støtte hverandre dersom det skulle bli behov for det i fremtiden, sier oberst Eystein Kvarving, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Forsvaret har ved flere anledninger tidligere trent sammen med B-52 bombefly. USA er Norges viktigste allierte. Skal USA kunne bidra til å forsvare oss, må amerikanske styrker øve i våre nærområder. Vår evne til å operere sammen er viktig for et effektivt forsvar av Norge og alliansens territorium. Gjennom militær tilstedeværelse og samtrening i Europa viser USA at de bidrar til NATOs kollektive forsvar.
Publisert 31. oktober 2019 15:44.. Sist oppdatert 7. november 2019 13:56.