aktuelt_2482_utvikleantiubåtkapabaktuelt_2482_utvikleantiubåtkapabhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21059/media/PubImages/20191120MG_7741.jpg

Utvikler antiubåt-kapabilitet

I forbindelse med øvelse Flotex 19 har NH90-helikopteret for første gang demonstrert bruk av sonar.

Gjennomføringen er utført sammen med Sjøforsvarets fregatter og ubåter, der målsetningen med treningen var å utvikle antiubåt kapabilitet for NH90 fregatthelikopteret.

En «dipping-sonar» senkes fra helikopteret og ned i havet for å støtte fartøyet på leting etter ubåter.

I den bitende vinden som slår over det ganske så øde nordishavet seiler fregatten KNM «Otto Sverdrup». Like bak kan man høre rotorlyder som blir sterkere og sterkere. Det er Forsvarets nye superhelikopter som durer over bølgene. 

 

 

aktuelt_2482_utvikleantiubåtkapabaktuelt_2482_utvikleantiubåtkapabhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21057/media/PubImages/20191121JH_7764.jpg


Tre hovedmål

Luftforsvaret hadde tre hovedmål til deltagelsen. Evaluere prosedyrer, utvikle forståelse for taktisk anvendelse av dipping-sonar og trene besetningene på grunnleggende taktisk nivå.

En svært fornøyd sjef 334 skvadron, oberstløytnant Jan Egil Rekstad forteller at hovedmålsettingen ble møtt på alle punkter.

– I tillegg ble treningen gjennomført til et langt høyere nivå enn det som var forventet. Helikopterets egnethet for ubåtjakt har også overgått alle forventingene, legger han til. 

Sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland besøkte den vellykkede øvelsen. Sammen med sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils Andreas Stensønes, utvekslet de to erfaringer for å styrke samarbeidet mellom de to grenene på et taktisk nivå.

NH90 fregatthelikopter øker effektiviteten i felles operasjoner mellom grenene i Det norske forvaret, og vil også bidra til NATOs kollektive forsvarsevne.

 

 

aktuelt_2482_utvikleantiubåtkapabaktuelt_2482_utvikleantiubåtkapabhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21058/media/PubImages/20191121JH_7719.jpg
aktuelt_2482_utvikleantiubåtkapabaktuelt_2482_utvikleantiubåtkapabhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21060/media/PubImages/20171116JØ_8770.jpg

Bedre situasjonsbilde

Mannskapet på fregatten fikk også et innblikk i NH90 som taktisk kapasitet.

De unike egenskapene til helikopteret er et godt supplement til fartøyene ettersom de kan operere lenge, over et større området enn fartøyet, og dermed kan tilegne seg et bedre situasjonsbilde.

– Vi ønsker å trene på ferdighetene og kunnskapene vi har, og ikke minst jobbe effektivt med de ulike luftkapasitetene. Det krev at vi forstår hverandre, forteller Stensønes.

Også Sjef Luftforsvaret er enig i at samarbeidet mellom luft og sjø er viktig for å sikre kontroll og hevde suverenitet over norske havområder.

NH90 fører til at Fregattvåpenet blir et komplett våpensystem, understreker Skinnarland.

NH90-helikopteret fungerer som en utstrakt arm for fregatten og muliggjør søket etter ubåter i et mye større område enn fregatten alene har mulighet til. Sammen kan Sjøforsvaret og Luftforsvaret utgjøre et mye kraftigere våpen enn tidligere.

– Norge sitt forsvar er bygget på alliert støtte, og vi er fullstendig avhengige av det. Vi kan aldri operere sammen under krise og krig, dersom vi ikke trener sammen i fredstid, forteller Skipssjef på KNM Thor Heyerdal, kommandørkaptein Arild Skoge.

Publisert 6. desember 2019 14:40. av Hedvig Antoinette Halgunset, Luftforsvaret. Sist oppdatert 11. desember 2019 15:08.