Vokter freden på Golan

Fra observasjonsposten på strategiske Golan har norske FN-observatører utsikt til Jordan og krigsherjede Syria.

​Alt virker idyllisk og fredelig ved observasjonspost 55, helt sør på israelsk-okkupert Golan. Herfra har de norske offiserene Torbjørn og Tom Arne god sikt fra Golan og over til Syria og Jordan. «Treriksgrensen» går bare halvannen kilometer nedenfor i dalen.

– Jeg føler meg trygg, men vi må ha i bakhodet at vi plutselig kan havne i kryssilden. Ja, det virker fredelig her, og nettopp derfor viktig at vi er her og opprettholder freden, sier Torbjørn.

Tror på oppdraget

Golan ligger strategisk til mellom Syria og Israel og er sentral i konflikten mellom Israel og de arabiske landene i Midtøsten. I 1967 okkuperte Israel området fra Syria, og annekterte det i 1981.

Området har vært åsted for krig og konflikter, men en våpenhvileavtale i 1974 fikk slutt på urolighetene. Det er denne avtalen FN-observatørene overvåker. På begge sider av den demilitariserte sonen har FN en rekke observasjonsposter der de ubevæpnede observatørene ser til at partene overholder avtalen. Det gjør de ved å observere, patruljere og melde fra om enhver aktivitet som kan true avtalen.


Torbjørn er en av observatørene, og han har tjenestegjort på Golan siden november 2018. En skarve FN-operasjon kan kanskje synes nytteløst i en så komplisert og langvarig konflikt, men Torbjørn er ikke enig.

– Jeg håper og tror at vår tilstedeværelse kan bidra til å holde konfliktnivået nede.

Farer på bakken

På observasjonsposten på Golan er Torbjørn denne gangen på en tidagersvakt. Her tjenestegjør han sammen med en finsk kollega, og posten er utstyrt med kjøkken, soverom, toalett, treningsfasiliteter og et bomberom. I tillegg har de to godt selskap av katten Someil og skilpadden Espen – og et ukjent antall giftige skorpioner.

Men skorpionene er ikke de eneste farene som lurer på bakken. Torbjørns joggerute går mellom to minefelt, og av og til trår beitedyr på en av de mange minene i dalen nedenfor.

– Jeg har sett en ku som tråkket på en mine. Plutselig hørte jeg et brak og så en røyksky som steg opp, forteller Torbjørn.

 

 

aktuelt_2325_vokterfredenpaagolanaktuelt_2325_vokterfredenpaagolanhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=19562Møt Kristin Lund, sjef for FN-operasjonen UNTSO. Video: Torgeir Haugaardhttps://youtu.be/Oawk9neuzvs


Golan er igjen i verdens søkelys etter at USA og president Donald Trump nylig besluttet å anerkjenne Golan som israelsk territorium. Avgjørelsen ble godt mottatt i Israel, men møtte sterke protester fra Syria og andre arabiske land. Den tilsynelatende fredelige observasjonsposten har havnet midt i verdenspolitikken.

– Det er for tidlig å si hva dette vil bety, men vi har det i bakhodet. Selv om vi ikke har merket så mye til det her, så gjør du deg alltid opp noen tanker. Det er et betent tema, sier han.

Lyst i Jordan, mørkt i Syria

Denne dagen har Torbjørn besøk av sin norske kollega Tom Arne. Han er treningsoffiser for nye observatører i FNs Golan-operasjon.

– Hver måned tar vi imot nye observatører, og jeg lærer dem opp i jobben. Jeg trener også lagene ute, forteller Tom Arne.


De rundt 50 observatørene kommer fra 20 nasjoner, og de må trå varsomt mellom partene. For FN må være helt upartisk i konflikten, ellers forsvinner tilliten.

– Når vi for eksempel skal rapportere om hendelser, kan ikke observatørene komme fra samme land, sier Tom Arne.

Det er derfor en nordmann og en finne har vakt sammen på posten denne gang. Like ved siden av observasjonsposten har det israelske forsvaret satt opp en leir, og fra tårnet kan FN-observatørene følge med på aktiviteten i Jordan og Syria. Selv om Syria har vært herjet av krig og konflikt siden 2011, går også dagliglivet sin gang der.

– Vi ser både soldater og gjetere, og tenker ikke over situasjonen. Men om natten ser vi forskjell. Da er Jordan opplyst, mens Syria ofte er mørklagt, sier Torbjørn.


Bygger opp i Syria

Likevel er det lyspunkter i situasjonen. Da konflikten i Syria startet, måtte FN til slutt forlate observasjonspostene på den syriske siden. Postene ble ødelagt, men nå har arbeidet startet med å bygge dem opp igjen. To skal være klare til høsten, mens resten blir ferdig løpet av de neste par årene.

Både Tom Arne og Torbjørn synes det er spennende å tjenestegjøre på Golan.

– Vi får stadig rapporter om militær aktivitet i den demilitariserte sonen. Ved brudd på bestemmelsene, sender vi rapport videre til FN, sier de.

Torbjørn har tjenestegjort på Golan tidligere og har tjeneste bak seg fra Afghanistan. 

– Her må vi ha et annet syn på ting, og trusselbildet er annerledes. Vi er heller ikke bevæpnet. Det var uvant i starten, men nå føles det naturlig, sier Torbjørn.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2325_vokterfredenpaagolanaktuelt_2304_norskgeneralmajorled/aktuelt/norsk-generalmajor-leder-untso/media/PubImages/20190325tk_I5882.jpgFNs egen Midtøsten-korrespondent Midt i verdens mest fastlåste konflikt står en norsk generalmajor. Heldigvis har Kristin Lund vært ute noen FN-netter før.aktuelt_2325_vokterfredenpaagolanhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7275


Publisert 16. mai 2019 14:42. | Sist oppdatert 16. mai 2019 15:18.

 

 

aktuelt_2325_vokterfredenpaagolanaktuelt_2304_norskgeneralmajorled/aktuelt/norsk-generalmajor-leder-untso/media/PubImages/20190325tk_I5882.jpgFNs egen Midtøsten-korrespondent Midt i verdens mest fastlåste konflikt står en norsk generalmajor. Heldigvis har Kristin Lund vært ute noen FN-netter før.aktuelt_2325_vokterfredenpaagolanhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7275