Var avdelingens øyne

Da den norske avdelingen var i ferd med å bli omringet, tenkte Truls Wennberg raskt.

Afghanistan 2010. Norske soldater er igjen i kraftige kamphandlinger. Idet avdelingen er i ferd med å bli omringet, har Truls Wennberg og laget hans med skarpskyttere på eget initiativ tatt posisjon på et høydedrag. Her gir han den norske styrkesjefen informasjon som er med på å hindre at norske liv går tapt.

8. mai mottar han Forsvarets innsatsmedalje for sitt mot og snarrådighet i Afghanistan 2010.

Kontakt med fienden

Vinteren 2010 har vært en hektisk periode for de norske styrkene i Afghanistan. De er stadig i stridskontakt med fienden, og operasjonstempoet er høyt. Truls Wennberg er i Afghanistan som en del av en Task Unit, bestående av soldater fra Telemark bataljon. Der er han patruljefører for et mindre lag med skarpskyttere i denne perioden.

Det er en kald morgen når den norske styrken gjør seg klar til å reise ut på oppdrag. Truls og laget hans har bestemt seg for å bli igjen i en fremskutt base for å drive etterlengtet vedlikehold på patruljens sekshjulinger mens resten av styrken reiser ut.

Det tar ikke lang tid før kollegaene til Truls kommer i kontakt med fienden, og skytingen starter.

– Jeg hadde jo en god situasjonsforståelse der nede og fryktet at det kunne bli voldsomme kamper. Vi kunne ikke bare sitte å jobbe på syklene våre mens medsoldatene våre var i kamp, forteller han.

Kaster seg rundt

Truls får nærmest en fornemmelse om at de må dra ut. De avslutter vedlikeholdet øyeblikkelig. Å sitte der og skru på kjøretøyene er helt uaktuelt. På eget initiativ reiser de ut og melder over samband at de er klare for å støtte avdelingen som er i kamp.

Truls bestemmer seg for at det beste han og patruljen hans kan gjøre, er å innhente informasjon om fienden fra avstand. Slik kan han rapportere tilbake til den norske styrkesjefen på bakken.

De norske soldatene er i ferd med å bli omringet av fiendtlige styrker. Og de aner ingenting.

Som skarpskyttere er de utrustet med våpen som fungerer på lange hold og har svært gode kikkerter. Sekshjulingene deres har også god mobilitet og kommer seg frem der vanlige kjøretøy ikke har mulighet.

– Vi posisjonerte oss skjult på en stor høyde mellom 3 til 6 kilometer unna striden. Dermed hadde vi veldig god oversikt over terrenget. Herifra kunne vi se både våre egne og fiendens styrker gjennom optikken.

Vil omringe nordmennene

Det resten av de norske styrkene ikke kunne se, var at fienden benyttet seg av små dalfører og uttørkede elveleier til å forflytte seg. Det kom også inn flere fiendtlige soldater på motorsykler fra en rekke landsbyer langs småveier.

De norske soldatene er i ferd med å bli omringet av fiendtlige styrker. Og de aner ingenting.

– Jeg meldte inn hva vi så og ga anbefalinger basert på det. Det førte til at den norske avdelingen trakk seg ut av området for å unngå å bli omringet, forteller Truls.

 Dette var ikke noe jeg gjorde alene. Jeg deler medaljen med resten av laget som gjorde en svært god jobb den dagen.

Etter at de norske styrkene har trukket seg ut, kunne Truls og laget se at majoriteten av fienden hadde samlet seg i ett område, og at de fulgte etter den norske styrken.

– Dette rapporterte vi også inn, og jeg anbefalte styrkesjefen å gå på motoffensiven. Det gjorde de, og de bekjempet store deler av den fiendtlige styrken, forklarer han.

Klapp på skulderen

Det er jobben Wennberg og resten av laget hans gjorde denne dagen, som er bakgrunnen til at han 8. mai skal motta Forsvarets innsatsmedalje.

Wennberg er stolt over å skulle motta medaljen, men mener han ikke mottar den alene.

– Dette var ikke noe jeg gjorde alene. Jeg deler denne medaljen med resten av laget som gjorde en svært god jobb den dagen. Man blir naturligvis ydmyk og litt målløs når man blir tildelt en slik medalje. Samtidig er det svært hyggelig å få en klapp på skulderen for at man har gjort en god jobb. Det setter jeg pris på.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2316_wennbergmedaljefakta_99_telemark_bataljon/tmbn/media/PubImages/tmbn_breach.jpgTelemark bataljon​​​Telemark bataljon er en mekanisert bataljonsstridsgruppe med rundt 470 profesjonelle fulltidssoldater inne til daglig tjeneste. aktuelt_2316_wennbergmedaljehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7243


Publisert 6. mai 2019 14:28. | Sist oppdatert 6. mai 2019 18:31.