Ikke bare lek og kos

Drømmer du om å jobbe med hund? Da bør du hilse på hundefører Tage Sve.

På kennelen møter vi en gjeng hundeførere som er klare for å teste ferdighetene sine. På grunn av oss har de fått et øvingsoppdrag de må løse. De har fått inn en melding om en stjålet militærbil som muligens befinner seg på Hoøya. Vi blir med og dokumenterer hvordan de løser oppdraget.

Intenst følger vi etter patruljen med hundefører i front. Hundeføreren holder et stramt bånd på hunden «Boros», mens hunden snuser seg frem til de mistenkte. Etter en noe krevende tur gjennom myr og kratt, finner Boros de to som har stjålet bilen. Raskt setter soldatene i gang pågripelse.

Vi har tatt en prat med føreren til Boros, flysoldat Tage Sve. Han er en av dem som tjenestegjør som hundefører her på Ørland flystasjon. Tage startet førstegangstjenesten for akkurat ett år siden og har et halvt år igjen av tjenesten. 

18 måneder

På grunn av en lang utdanning må de utføre tjenestetiden på 18 måneder. Etter rekruttperioden gjennomfører de et vakt- og sikringskurs på fire uker, deretter får de et seksukers grunnkurs for hundeførere ved Forsvarets hundeskole. Utdanningen har et høyt tempo, utfordringer og krevende øvelser, både fysisk og psykisk. Til slutt får de en praktisk og teoretisk eksamen.

Jeg trodde jeg hadde mye peiling på hund, men etter hundeskolen fant jeg ut at jeg egentlig visste ganske lite.

Mange ønsker å bli hundefører, men det er fåtallet som kommer igjennom nåløyet. Tjenesten krever at du er både fysisk og mentalt sterk. Tage Sve hadde, som flere andre, et mål om å komme inn i førstegangstjenesten som hundefører. Interessen for hunder har han hatt lenge før militæret var aktuelt.

– Jeg har en far som driver med hund som gjør det veldig bra med jakt. I tillegg jobber broren min her, og han fortalte meg om tjenesten. Det var det jeg ville fra starten av, forklarer Tage. 


Et helt annet syn

Å oppdra en hund sivilt er noe helt annet enn det de gjør i Forsvaret. Under grunnkurset for hundeførere lærer de hvordan hundens atferd beskriver dens følelser og sanser. 

– Jeg trodde jeg hadde mye peiling før jeg kom inn, men etter å ha vært på hundeskolen og her på Ørland så har jeg funnet ut at jeg egentlig vet ganske lite, sier Tage.

– Vi lærer mye mer om hvordan hunden tenker, og hvordan du skal få den til å gjøre det du ønsker. Vi ser jo at alt vi gjør har en hensikt. Sist, men ikke minst, trenger de at vi viser omtanke, at vi bryr oss om dem, forklarer han.

Hver hundefører får tildelt en hund på tjenestestedet. Når du jobber med én bestemt hund over lengre tid, ser du viktigheten i det. Alle hunder oppfører seg ulikt og for å forstå dens atferd, må du kjenne hunden godt. 

Alltid noe å jobbe med

I hovedsak har hundeførerne på Ørland ansvaret for patruljehunder. De er trent til å søke etter personell og andre objekter som ikke hører til i omgivelsene. 

Det er sjeldent travelt på kennelen, men de har alltid noe å jobbe med. Hunden blir aldri helt utlært. Til daglig går de patrulje med hunden, trener lydighet, spor, overvær og andre ting hunden må trene på daglig. Hundeførerne er også med på å støtte vakten. Hvis noen skulle bryte seg inn i leiren, er det hundepatruljene som oppsøker inntrengerte raskest og mest effektivt. I tillegg støtter hundeførerne under øvelser.

Jeg savner Boros når jeg er hjemme, så ser jeg han hoppe og er glad i buret når jeg kommer tilbake.

Knytter bånd

Som hundefører får du virkelig erfare utsagnet «menneskets beste venn». I tillegg til å knytte et sterkt bånd til hunden, bruker Tage mye tid sammen med de andre på kennelen.

– Det er ganske gøy å se når jeg har vært på perm i to uker. Jeg savner Boros når jeg er hjemme, så ser jeg han hoppe og er glad i buret når jeg kommer tilbake. Det er ganske artig, forteller hundeføreren Tage Sve.

Tage setter pris på at han ikke sitter stille bak en skjerm til enhver tid. Det beste med tjenesten er å være ute og holde seg i aktivitet. Å drive med hund daglig, se hva den er kapabel til.

– Jeg kunne ikke tenkt meg en bedre tjeneste enn det her, sier han.

Publisert 5. mars 2019 12:52. | Sist oppdatert 3. april 2019 12:34.

 

 

aktuelt_2266_hundeskolenikkebarelkarriere_108_hundeforeriluftforsv/karriere/forstegangstjeneste/muligheter/luftforsvaret/hundeforer-i-luftforsvaret/media/PubImages/hundeforer-i-luftforsvaret-3.JPGHundefører i LuftforsvaretHundeførere støtter Luftforsvaret i forbindelse med patrulje, vaktoppdrag og sikring av flybaser.aktuelt_2266_hundeskolenikkebarelhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7071