Mannen bak masken

I en hemmelig verden opererer norske marinejegere i Forsvarets spydspiss. De er spesialtrente soldater beredt på å håndtere avanserte trusselsituasjoner. Møt «Alex» som har vært marinejeger i ti år.

Hverdagen hans er ganske ulik fra hva de fleste ville ha kalt normal. Han er ikke fornøyd med å sitte i ro, og jobber med en gjeng som liker å ha noe å gjøre. Ingen av dem er glade i rutiner, og for å utføre arbeidsoppgavene sine trenger de konsentrasjon og et høyt energinivå. Bak alt utstyret Alex har på seg, skjuler det seg et reflektert menneske med mange års erfaring.

Det store fellestrekket er at de har en glød som viser at de ikke vil gi seg

– Jeg er glad for at jeg ikke visste hva jeg gikk til. Jeg skal ikke lyve, opptaket var hardt. Alle som har vært igjennom det, flørter med tanken på å gi seg. Det viktigste er at man ikke gjør det. Vi er utrolig sta, på grensen til det barnslige. Jo flere som sa at vi måtte gi oss, jo mindre lyst fikk vi til å gi oss, forteller han. 

 

 

aktuelt_1952_alexmarinejegeraktuelt_1952_alexmarinejegerhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9479Foto: Tom Daniel Laugerud / Forsvaret/media/PubImages/20171120TDL_8635.jpg


Det første møtet 

Etter førstegangstjenesten søkte Alex seg til befalsskolen, der han fikk ledererfaring. 

– Jeg tenkte at det var litt kult, og det så bra ut på CVen sivilt. Etter befalsskolen fikk jeg tilbudet om å reise til Afghanistan, så da gjorde jeg det. Der møtte jeg noen hardbarkede folk som bare kjørte på. Det var min første introduksjon til marinejegerne. 

Vil du vite mer om Forsvarets spesialstyrker?

Les mer og SØK HER

Det er mye hemmelighold rundt Forsvarets maritime spesialstyrker. Derfor visste ikke Alex hva han gikk til da han skulle på opptak. Han bestemte seg for å følge et treningsprogram som en gammel marinejeger hadde skrevet. 

 Se også

 

 

aktuelt_1952_alexmarinejegerkarriere_2253_offiser1/utdanning/MEDIA/PUBIMAGES/_MG_0562.JPGUtdanning på Forsvarets høgskoleI Forsvaret kan du kombinere en bachelor med militær utdanning. Les om våre akademiske utdanninger her. aktuelt_1952_alexmarinejegerhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7119


– Det er latterlig hvor hardt det var. Etter hver økt dusjet jeg i kaldt vann, for jeg tenkte at det var sånn opptaket var. Det var helt dust av meg, men det hjalp der og da.I realiteten var det ikke sånn. Nå har vi eksterne folk med doktorgrader innen trening som setter opp programmene, sier han. 


Fra alle samfunnslag 

Utdanningsløpet holder en jevn og stødig progresjonskurve. Ingen dag er lik, og arbeidet er ekstremt variert. Det som overrasket Alex mest da han kom inn, var hvor forskjellig bakgrunn folk hadde. 

– Alle samfunnslag var representert: Tidligere anleggsarbeidere, håndverkere, elektrikere, og akademikere som tok mastergrader mens de var ute på jobb. Det var mange forskjellige folk, men med et par viktige fellestrekk, forteller han. 

Selv vil han fremheve staheten som en viktig faktor. 

– De ser et problem, men angriper det som en utfordring. De gjør noe så mange ganger at de får det til hundre prosent, og ser at de kan gjøre det annerledes - og gjør det en gang til. Det store fellestrekket er at de har en glød som viser at de ikke vil gi seg, forteller han. 


Alex hadde han aldri trodd at han kom til å være marinejeger så lenge. Han har vært det i ti år, og er i dag glad for at han visste så lite om opptaket og aspirantperioden som han gjorde. Det han synes var det beste med utdanningen var variasjonen. 

— En dag kunne vi starte med fallskjermhopping, og plutselig var det håndtering av håndgranater. Så kunne jeg ta meg en treningsøkt, og avslutte dagen på kafferommet og prate med gutta. Det er flotte dager, forteller han. 

Det er mye alvor i yrket som marinejeger. Alex har mange refleksjoner rundt det, og hva som er verdt å forsvare. 

– Jeg føler at det vi gjør er nyttig, for vi står faktisk i den norske spissen for å forsvare de rammene og verdiene vi har i Norge. De er det verdt å forsvare. Det er også en av grunnene til at jeg setter pris på jobben min, avslutter han. 

Slik er utdanningsløpet: 


- Opptak (5 uker): Om du er kvalifisert, kalles du inn til et fem ukers opptak. Består du det, starter du som aspirant på marinejegerkurs.

- Marinejegerkurs (11 måneders grunnkurs): Gir grunnleggende ferdigheter og kompetanse innen tjenesten.

- Videreutdanning og spesialisering: Etter bestått grunnkurs får du status som marinejeger og overføres til operativ skvadron i Bergen. Her gjennomfører du videreutdanning og spesialisering, og integreres og samtrenes med erfarne operatører. 

 Les mer om

 

 

aktuelt_1952_alexmarinejegerkarriere_81_marinejeger/marinejeger/media/PubImages/20151210OST_6508.jpgMarinejeger i MarinejegerkommandoenVeien til å bli marinejeger innebærer en av Norges hardeste militære utdanninger. Søknadsfristen gikk ut 15. april 2020. aktuelt_1952_alexmarinejegerhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=3968


 Dette er kravene

 

 

aktuelt_1952_alexmarinejegerkarriere_307_fysiskeminstekravmar/karriere/utdanning/spesialstyrkeutdanning/marinejegerkommandoen/fysiske-minstekrav-marinejegerkommandoen/media/PubImages/_MG_6342%20copy.JPGFysiske minstekrav for MarinejegerkommandoenFor å kvalifisere til utdanning i Marinejegerkommandoen må du kunne bestå følgende fysiske minstekrav.aktuelt_1952_alexmarinejegerhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=3969


Publisert 17. februar 2018 11:49. av Marion Aaserud Dahlen (tekst), Tom Daniel Laugerud (foto), og Olav Anders Baugstø Evang (foto). Sist oppdatert 26. mars 2020 10:27.