– Det mest kompliserte vi kan øve på

Over 300 soldater fra Telemark bataljon er i Nederland for å trene strid i bebygd område, før de i 2019 skal på NATOs høyeste beredskap.

Tekst og foto: Aleksander Hage, Hæren

Det er rolig i den folketomme gaten i Marnehuizen, to timer utenfor Amsterdam.

To soldater jobber med å feste piggtråd i et gjerde som strekker seg over gaten mellom flere bilvrak, en tar en siste kontroll av en godt kamuflert mine, mens en annen lytter på sambandet og drikker fra en vannflaske.

I det fjerne høres plutselig flere skudd, etterfulgt av lyden av motordur fra stridsvogner. Soldatene løper til stillingene sine og følger nøye med fra vinduer, døråpningen og hull i veggene. Her ser de stridsvogner, fotsoldater og kampvogner rulle inn i det urbane stridsmiljøet. Øvelsen har begynt.

Slik startet den første gjennomføringen i treningsbyen Marnehuizen i Nederland for de mer en 300 soldatene fra Hærens Telemark Bataljon (TMBN). De skal i over en uke å trene på strid i bebygd område i en by som er spesialbygget kun for dette formålet, og med seg har de stridsvogner, kampvogner, sanitetsvogner og mye mer.


KOMPLISERT

For nestkommanderende i bataljonen, Alexander Lübbe, har dagen vært svært bra.

En aggressiv kompanisjef som lyktes med en "tempomanøver" gjør at fienden i byen fikk seg en overraskelse over hurtigheten til TMBN, og det fikk frem en rekke gode treningsmomenter.  En manøver Lübbe likte veldig godt.

–  Det å gjennomføre operasjoner i et urbant miljø som dette, er det mest kompliserte vi kan øve på. Det er svært krevende, men det er noe vi må beherske og det gir oss mye å få muligheten til å trene her. I dag finnes det ingenting som kan sammenlignes med dette anlegget hjemme i Norge, så da drar vi hit, forteller Lübbe.

Den fiktive byen byr på endeløse muligheter til å trene på forskjellige scenarioer. Det er alt i fra en kirke og en bensinstasjon, til cafeer og slakterier. Langs veien er det også parkeringsskilter, lekeplasser og gjerder. Her kan man trene i månedsvis med forskjellige scenarioer, og alltid lære noe nytt.


GOD TRENING

Kristoffer Bakke Olsen er en erfaren soldat i avdelingen. Han har tjenestegjort i TMBN i over 6 år, og har vært i Marnhuizen flere ganger tidligere. Fortsatt lærer han mye hver gang han er her.

– Det er spesielt størrelsen på byen som gjør dette veldig utfordrende. Det er åpne vinduer og dører overalt, og fienden har utallige steder å skyte på oss fra. Samtidig blir det spilt inn nye treningsmomenter hele tiden. Det kan være "sivile" i byen, kjemiske krigsmidler kan blir simulert brukt eller det kan være feller i bygningene. Det gir oss et svært realistisk treningsutbytte, og man lærer noe nytt på hver eneste gjennomføring, forklarer Olsen.

NATO-BEREDSKAP
I 2019 skal TMBN være en del av NATOs hurtige reaksjonsstyrke VJTF (Very High Readiness Joint Task Force).  Fra januar 2019 skal styrken stå på beredskap for NATO i ett år, og være klare til å rykke ut på svært kort varsel. Etter treningsoppholdet i Nederland, skal TMBN snart videre til Tyskland.

– I juni skal vi til Tyskland for å delta på en øvelse sammen med en rekke andre NATO-land som også skal stå på beredskap sammen med oss. Så denne treningen har vært en veldig god oppkjøring til det, avslutter Lübbe

Publisert 15. mai 2018 13:03. av Aleksander Hage, Hæren.