En dag med jegerkompaniet

Tretti trøtte tryner er på tur fra kaserna til messa klokka 06 for å få i seg litt frokost. Jegerkompaniet er tilbake på Høybuktmoen etter noen herlige permdager hjemme.

Som i alle andre avdelinger venter vask og inspeksjon før dagen starter. Det er noen uker siden sist, jegerne har vært både på perm og på øvelse, men vasken ble godkjent. Nå skal de videre på debrief fra den siste øvelsen de var på, Viking Ymer. 


DREVNE SOLDATER

– Det var fett med en ordentlig «fiende», sier Ane Grøneng (19).

– Dette var litt mer realistisk enn øvelser med bare oss i kompaniet.

Sammen med Hans Majestet Kongens Garde og Grensevakten kjempet Jegerkompaniet mot Telemark bataljon (TMBN) på Rena. Vernepliktige mot profesjonelle soldater.

– Begge lag var godt rusta, begge ville vinne, og det var gøy å teste krig litt mer realistisk, sier Robert Midtbø (20). Etter førstegangstjenesten vil han prøve seg på opptak til TMBN.

Kompaniet får skryt fra troppssjef Per Prøitz for innsatsen, de har prestert over all forventning. Nå går alle fire lagene gjennom det de gjorde bra og kunne gjort bedre gjennom øvelsen.


VILLE HA UTFORDRINGER

Det har vært lyst noen få timer når jegerne går til messa for å spise lunsj. Sola er ikke å få øye på, men himmelen lyser blått.

– Sjekk ut dette, vi er ikke nevnt engang! ropes det nedover lunsjbordet. De har funnet en video på Facebook fra øvelsen. «Grensevakten og HMKG trente med TMBN» står det. Ingen har nevnt Jegerkompaniet. Guttene mener det er en av ulempene med å være et nytt kompani, det er ikke så mange som har hørt om dem.


Likevel er de veldig fornøyde med tjenesten sin. Viking Ymer er langt i fra den første øvelsen deres.

– Jeg ble jeger fordi jeg ville ha en mer krevende tjeneste med mye felt, forteller Robert.

– Jeg ville ha en utfordring og kjenne «ordentlig» på militæret, ha mye felt og være mye ute, fortsetter Ane.

Felt får de nok av. På fire måneder har kompaniet vært på fem øvelser, og trent ute litt innimellom.

– Du lærer å være selvstendig, å kunne hevde deg i felt og bli god i jegerfaget, sier Even Eggen (20).

– Vi øver på å snike oss inn på målet og ha effekt i målet. Mye av patruljetjenesten vår går ut på å oppholde seg og komme seg frem skjult.


GØY Å «MARGE»

Dagen fortsetter i vedlikeholdshallen. Her må alt av personlig og lagsutstyr tørkes og pakkes ned igjen. Med mye felt hører også mye vedlikehold til. Likevel er det lite telt og multifuel (en type primus) for jegerne.

– Multifuel er velferd, det er ren velferd! hevder Even.

Her går det mest i jervenduk, biuvakker og gapahuker. Ofte bygger lagene skjul som de oppholder seg i ved bruk av stokker, presenning og torv.


– Kald bakke er også fint. Laget mitt gikk en hel øvelse på kald feltrasjon, så lenge det er kylling eller frokost går det helt fint, ler Even.

– Kald feltrasjon er ikke så galt, så lenge du ikke får torsk i karrisaus, den blir ikke bra uansett, skyter Robert inn. 

Jegerne tenker tilbake på mange døgn ute, flere av dem kalde, våte og lange. Likevel mimres det med smil og latter. De dagene de «marga» ekstra mye.

– Marge er et GSV uttrykk, det betyr å hate, forklarer Ane med et smil. – Det bruker vi mange ganger om dagen.

Men når man har det som verst bygger man også best samhold, og i ettertid setter man pris på at man har «marga» sammen.

– Det er jo egentlig gøy der og da også, mener Even.

– De dårligste vitsene blir best når man har det tungt. Man sitter der våt og kald, så kommer det en dritdårlig vits, så har man krampe, ler Robert.


GOD STEMNING

Dagslyset forsvant for lenge siden, og middagen i messa venter. Etterpå er det ikke fritid helt enda for soldatene, de har nemlig fått i oppgave å pynte julesleden til morgendagens julegrøt. Det er kaldt og mørkt, men med julemusikk på høyttaleren og lys fra bilen går det likevel.

– Kirkenes er fint til tider, midnattssol er et fenomen som er fint for oss som er fra sørpå, og mørketid er litt eksotisk det også, men det har sine baksider, mener Ane.

– Det trenger ikke være mørkt hele døgnet liksom, sier Even.

– Jeg er fra innlandet, og visste knapt hva vind var før jeg kom hit. Det er vind og fuktig her oppe, men man lærer seg å leve med det. Ser du at det er femten minus hjemme er det kaldt, men her oppe er det en god dag, ler Ane.


En stor fordel med Kirkenes er at gjengen blir mer sammenspleisa, forteller de. Når ingen kan reise hjem hver helg finner de på ting sammen og har det gøy.

Stemningen fortsetter utover kvelden. På kaserna er det kaffe og prat, noen trener og andre henger på TV-stua. Even samler hele kompaniet for å øve på O Helga Natt til julegrøten. Det er ikke den vakreste versjonen av julesangen, men guttene står på og koser seg likevel.

– Det er fint å være en liten gjeng sammen, vi passer godt sammen og er komfortable med hverandre, smiler Even.

Publisert 11. desember 2019 14:28. | Sist oppdatert 11. desember 2019 15:11.

 

 

aktuelt_2481_endagmedjegerkompanifakta_84_garnisonenisorvarang/gsv/media/PubImages/20130408_PederTM_811%20copy.jpgGarnisonen i Sør-VarangerGarnisonen i Sør-Varanger har som hovudoppgåve å vakte den 198 kilometer lange grensa mot vår nabo i aust, Russland.aktuelt_2481_endagmedjegerkompanihttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7724