HV-02 Derby

Operasjon ”Derby” var en propagandaoperasjon rettet mot okkupasjonstroppene.  Max Manus og Gregers Gram ledet denne og de bygde opp en organisasjon på 490 mann, hovedsakelig i Oslo.

Et av resultatene var at tyskernes frykt for en alliert landgang i Norge ble holdt ved like, noe som bandt store troppstyrker her til lands.  Gregers Gram ble drept i forbindelse med sitt arbeid med operasjon ”Derby”.

Operasjon "Derby" (HV-02)

Operasjon ”Derby” var en propagandaoperasjon rettet mot okkupasjonstroppene.  SOE ønsket å drive både vanlig propaganda til understøttelse av moralen i Norge og ”svart propaganda” rettet mot okkupasjonstroppene, men den norske regjering i London satte i første omgang foten ned for begge deler.  Etterhvert tillot den imidlertid gjennomføringen av to operasjoner av svarte propaganda, operasjon ”Durham” i Trondheim og ”Derby” i Oslo.

 

 

DerbyDerbyhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Derby.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=2452

 

 

Merkets innholdMerkets innhold<p><span lang="NO-BOK"><br>Figuren er valgt på grunn av distriktets ansvar for Oslo-området hvor Kongehuset og landets styrende organer er lokalisert. Løvens hode inneholder hjernen, og den styrer kroppen. Løven er også landets rikssymbol.</span></p><p class="forsvaretElement-ForsvaretTableFootnote"><span lang="NO-BOK">Tegnet av Th Bergersen. Godkjent av Kong Olav.</span> </p>http://forsvaret.no/fakta/uniformer-medaljer-heraldikk/heraldikk/faktaboks-derby

Max Manus og Gregers Gram hadde, ved siden av sin innsats som sabotører, også opplæring som propagandaagenter fra SOE/PWE-skolen i England.  I 1944 bygget de opp en propagandaorganisasjon som bestod av 490 mann fordelt på førtitre 7-mannslag bare i Oslo, og med forgreninger til Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Drammen.

En så stor organisasjon var sårbar, men den var slik organisert at om én ble tatt, forsvant hans kontaktpunkter umiddelbart.  Tyskerne greide derfor ikke å rulle opp organisasjonen, selv om de greide å arrestere flere medlemmer innenfor denne.  Likevel var tapene store og da også Gregers Gram ble drept pga tysk infiltrasjon, begynte selv Max Manus å tvile på om dette var verdt innsatsen.

”Derbys” største kupp var å plante spredning av en ”tysk folder” som ved siden av demoraliserende innhold rettet mot tyske soldater, inneholdt en dagsbefaling ”undertegnet” general von Falkenhorst, som viste til at faren for en alliert landgang i Norge var overhengende.  Dersom denne bidro til at Tysklands i krigens sluttfase behold unødvendig store tropper i Norge, som kunne vært benyttet bedre på andre frontavsnitt, var ”Derby” kanskje likevel verdt innsatsen og tapene.

Kilder: Charles Cruickshank: "Special Operations Executive in Scandinavia",
Oxford University Press, 1986, ISBN 0-19-215883-X
Max Manus: "Det blir alvor", Essforlagene, Oslo 1953
Div internett: Bl a Norsk Krigsleksikon.


Publisert 28. mai 2015 15:03.. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:33.