Slår ring om F-35 på Island

Når F-35 drar på utenlandsoppdrag, er det Luftforsvarets spesialtrente innsatsstyrke som står for vaktholdet.


I over et har Nasjonal Innsatsstyrke (NIS) trent for å kunne løse vaktoppdrag som Iceland Air Policing.

Sikkerheten rundt de nye norske kampflyene er skyhøy, enten det er ved hjemmebasen på Ørland eller på utenlandsoppdrag. Og når F-35 flyene nå har ansvaret for å overvåke luftrommet over Island for NATO, følger et stort støtteapparat med. Størst er «Force Protection» (FP), som består av to deler: en brann-, redning-, og plasstjeneste, og en vaktstyrke.


Døgnkontinuerlig sjekkes alle som skal inn og ut av basen nøye, og via kameradekning og patruljering har de full kontroll på alt som rører seg. Om det skulle skje noe uventet, står en reaksjonsstyrke klar til å rykke ut.

– Fordelen med å ha en egen vaktstyrke som NIS er at de ikke bundet opp av den stasjonære vakttjenesten på en base,  men kan trene spesifikt mot et oppdrag som dette, forklarer kaptein Sarah Digre, FP-ansvarlig på Island.

– En vaktstyrke som NIS gir oss handlingsrom til å kunne ivareta sikkerheten både på Island og hjemme, legger hun til.

Styrken består av personell som gjennomførte førstegangstjeneste januar 2019. De fleste valgte å bli med videre, og er nå på spesialistkontrakt med Forsvaret.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2530_forceprotectionaktuelt_2522_–nåerviklare/aktuelt/–nå-er-vi-klare/media/PubImages/20200224_HAH_0198.jpgNorske kampfly vokter Island29. februar tok Norge formelt over beredskapen for NATO i oppdraget Iceland Air Policing. Samtidig er F-16 i kontinuerlig beredskap hjemme i Norge.aktuelt_2530_forceprotectionhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7925


– Dette er veldig motiverte mennesker som ønsker å fortsette i Forsvaret. De har vært ett lag hele veien, de kjenner hverandre godt, og er trolig soldatene i Luftforsvaret som er best trent for dette oppdraget, forklarer Digre.

Kravet til sikkerheten er noe som følger med F-35-systemet, og det tar Luftforsvaret på alvor.

– Å deployere F-35 krever mer enn å deployere F-16, særlig sikkerheten. Vi har mye vakt og sikring med oss. Sikkerhetsregimet rundt F-35 er veldig strengt og har helt klare krav og forventninger vi må oppfylle, forklarer sjef for Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland.

Med NIS oppfyller Norge de kravene og forventningene.


Publisert 6. mars 2020 13:56. | Sist oppdatert 6. mars 2020 14:22.