forsvarsmateriell_272_femtenorskef35mottatforsvarsmateriell_272_femtenorskef35mottathttp://forsvaret.no/forsvarsmateriell/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=52MOTTATT: 13 mann har stått på for å gjennomføre mottakskontrollen av F-35 nummer fem som Norge overtar./media/PubImages/F-35 - mottak.jpg

Femte norske F-35 mottatt

Forsvarsmateriell har nå gjennomført mottakskontroll av Norges femte F-35. Dette flyet skal stasjoneres på Luke Air Force Base.

Et team på 13 mann har nå gjennomført mottakskontroll av Norges femte F-35. Mottaket skjedde på Luke Air Force Base. Oberstløytnant Knut Bugten ledet teamet med ingeniører fra Forsvarsmateriell, samt erfarne kontrollører og teknikere fra Luftforsvaret.

– Vi har en omfattende sjekkliste som skal gjennomføres på kort tid. Teamet går igjennom og sjekker kvaliteten på arbeidet, konfigurasjon og utfører funksjonelle sjekker av flyets systemer. Dette er meget enkelt forklart som å ta i mot en ny bil du har kjøpt. Du bør sjekke om det er riktig motor, felger, seter, instrumenter, lakk og at alt annet utstyr og ekstrautstyr er på plass og virker, sier Bugten.

I over 40 varmegrader har teamet brukt fem dager på mottakskontrollen. Avvik ble funnet og rettet opp.

– Dette er ikke uvanlig. Vi begynner å få god erfaring og det er alltid noe som kan forbedres. Derfor er det viktig at vi får gjennomført en skikkelig mottakskontroll. Det er da vi har muligheten til å få rettet opp problemer som måtte oppstå før vi overtar ansvaret selv, sier oberstløytnanten.

Norge skal ha fire F-35 stående i USA for opplæring og trening av norske piloter. I tillegg har Norge forpliktet seg til å bidra med tre F-35 i en flypool på lik linje med de andre medlemslandene i programmet. Disse flyene brukes til trening og testing. Mottaket av det sjette og syvende flyet vil skje i løpet av juli.  Fly nummer 8, 9 og 10 vil være de tre første som skal flys hjem til Norge. Etter planen skal de være på Ørlandet i løpet av november i år. Det vil være amerikanske piloter som flyr maskinene over Atlanterhavet og mottakskontrollen vil bli gjennomført på Ørlandet. Etter at mottakskontroll og eventuell feilretting er gjennomført får flyene godkjenning til å fly med norsk militær registering.

Publisert 19. juni 2017 14:34. av Asgeir Spange Brekke. Sist oppdatert 3. juli 2017 09:29.