forsvarsmateriell_667_bredkonstellasjonaviforsvarsmateriell_667_bredkonstellasjonavihttp://forsvaret.no/forsvarsmateriell/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1022Den brede konstellasjonen med Sopra Steria i spissen mottar Lilla Hansen-prisen av direktør Eiliv Ofigsbø i Forsvarsmatereil IKT-kapasiteter. Programdirektør i MAST Petter Moe smiler i bakgrunnen. /media/PubImages/Lilla-Hansen-prisen-2019-500.jpeg

Bred allianse av IT-virksomheter vant Lilla Hansen-prisen

Tre finalister fikk presentere sine løsninger i Forsvarsmateriells plan- og designkonkurranse foran 200 personer fra Norgeseliten i IKT-arkitektur. – Vi er veldig imponerte, slo Forsvarsmateriells Petter Moe fast.

Det var en bred allianse  bestående av Sopra Steria, HPE, Microsoft, Pearl Consulting, VMWare og Sap Norge som gikk av med seieren i Forsvarsmateriells plan- og designkonkurranse.

Vinneren hadde ifølge juryen mest helhetligløsning på produkt, prosess og mennesker, gode betraktninger om en moderne software, definert og datadrevet plattform, best struktur og var mest pedagogisk. Og ikke minst; mest konkret og gjennomarbeidet på kostnadsoverslag. Det kunne juryformann Silvija Seres fortelle da vinneren ble kåret.

Skytjenester er fellesnevneren

Forsvarsmateriell ønsker å bruke bidragene fra konkurransen til å planlegge hvordan Forsvarets digitale infrastruktur bør bygges opp fra bunnen av. Skytjenester er et hovedstikkord. Juryformann Silvija Seres forklarer juryens analyser og begrunnelser for tildelingen av Lilla Hansen-prisen 2019. 

I plan- og designkonkurransen har Forsvarsmateriell og juryen sett etter et omfang som inkluderer IKT-plattformer for alle relevante formål i Forsvaret, inkludert kommando og kontroll, forvaltning, ERP, kontorstøtte, samhandling og digitalisering. Med andre ord – IKT-arkitektur på tvers av bruksområder.

Utradisjonell konkurranseform

Nær 20 virksomheter deltok i Forsvarsmateriells plan- og designkonkurranse, som ble lansert i mars i år.

– Med denne noe utradisjonelle konkurranseformen, som typisk brukes i byggebransjen, håpet vi å få det beste næringslivet har å by på. Og det er akkurat det vi har fått. Jeg er ikke bare fornøyd, jeg er kjempeimponert over alle bidragene, sier programdirektør Petter Moe for MAST i Forsvarsmateriell.

MAST er en militær forkortelse og står for Militær anvendelse av skytjenester. I dag bruker det norske forsvaret nesten ikke skytjenester i det hele tatt, men det skal endre seg de neste årene. Investeringsprogrammet MAST skal frem til 2025 investere én til to milliarder kroner i nettopp skytjenester for Forsvaret.

– Denne plan- og designkonkurransen har som formål å belyse hvorledes vi i forsvarssektoren kan anvende ulike former for strategisk samarbeid for å understøtte Forsvarets oppgaver med gode IKT-tjenester. Å jobbe strategisk sammen med næringslivet er svært viktig for oss, sier direktør for IKT-kapasiteter i Forsvarsmateriell Eiliv Ofigsbø.

 

 

forsvarsmateriell_667_bredkonstellasjonaviforsvarsmateriell_667_bredkonstellasjonavihttp://forsvaret.no/forsvarsmateriell/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1024Vinnerteamet med Sopra Steria, HPE, Microsoft.Pearl Consulting, VMWare, Sap Norge har akkurat blitt utropt som vinnere av Forsvarsmateriells Plan- og Designkonkurranse./media/PubImages/Lilla-Hansen-prisen-2019-485.jpeg

En forløper til fremtidige konkurranser i MAST

Forsvarsmateriell har valgt å kalle opp prisen etter en av Norges første kvinnelige arkitekter: Lilla Hansen. Karakteristisk for Lilla Hansens verk er et nøye avstemt samspill mellom sted, bygningskropp og detaljer. Med andre ord, hun var dyktig til å organisere boligens mange plan med god flyt og god funksjon. Det er også kravet til alle militære plattformer og applikasjoner.

I juni vurderte juryen, som ble ledet av matematiker og teknologiinvestor Silvija Seres, de anonymiserte bidragene og valgte ut de tre beste løsningene. Disse løsningene ble presentert den 26. juni av virksomhetene som har laget dem.  Finalisten med de beste svarene vant én million kroner, mens de øvrige deltakerne fikk et honorar på 500 000 kroner.

Denne plan- og designkonkurransen er en forløper til fremtidige konkurranser i program MAST. Hvem som faktisk skal levere skytjenestene, skal avgjøres i en ny konkurranse som Forsvarsmateriell lyser ut i løpet av andre halvår 2019. Der kan også de som ikke deltar i den pågående plan- og designkonkurransen delta, minner programdirektør Petter Moe om.

Alliansen bestående av  IBM, Accenture, Bouvet, Kongsberg, Thales, Sap Norge og Microsoft var  den andre finalisten, mens Atea og Capgemini utgjorde den tredje finalisten.

 

 

forsvarsmateriell_667_bredkonstellasjonaviforsvarsmateriell_667_bredkonstellasjonavihttp://forsvaret.no/forsvarsmateriell/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1023Ingenting å si på bredden i konstellasjonen, verken i omfang eller fag./media/PubImages/Lilla-Hansen-prisen-2019-541_p.jpeg


Publisert 26. juni 2019 20:10.. Sist oppdatert 27. juni 2019 09:57.