forsvarsmateriell_458_trenyef35harankommetforsvarsmateriell_458_trenyef35harankommethttp://forsvaret.no/forsvarsmateriell/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=821Klokken 20.50 landet tre av Norges nye F-35 på Ørland. (Foto: Lars Gjemble)/media/PubImages/F-35 Ørland.jpeg

Tre nye F-35 har ankommet Ørland

En ny milepæl i F-35-anskaffelsen er passert. Klokken 20.50 tirsdag kveld landet tre nye F-35 kampfly på Ørland flystasjon.

De tre F-35 kampflyene tok av fra Fort Worth i Texas, USA klokken 11.26 norsk tid.

– Vi i F-35-prosjektet er meget fornøyde med at anskaffelsen holder tidsplanen og er innenfor de kostnadsrammene som er satt, sier brigader Geir Nilssen, sjef i Kampflyavdelingen til Forsvarsmateriell.

Tilsammen er seks av Luftforsvarets nye F-35 nå på norsk jord.

– Vi skal motta seks F-35 i året frem til 2024. Allerede nå ser vi at flyene leverer i henhold til forventning. Disse flyene tilfører Forsvaret en formidabel kapasitet og fører til en styrking både av vårt eget forsvar men også NATOs kollektive forsvar, sier brigader Nilssen.

Umiddelbart etter landing på Ørland, vil Forsvarsmateriell luftkapasiteter, i samarbeid med teknisk avdeling Ørland, gjennomføre en mottakskontroll og godkjenning før de formelt overføres til Luftforsvaret. Det pågår nå grundig opptrening av personell og testing av flyene på Ørland. I tillegg til de seks flyene, har Norge sju F-35 kampfly på treningsbasen Luke Air Force Base i Arizona. Disse flya blir brukt til initiell opplærings- og treningsformål.

– Så langt er erfaringene meget gode. Flyene leverer bra og takler norske forhold uten problemer. Planen som er lagt sier at vi skal være IOC (Initial operativ capacity) fjerde kvartal 2019, det vil si at flyene skal være en forberedende operasjonell kapasitet. Det vi må huske på er at innfasingen av et slikt komplekst og stort våpensystem vil bringe med seg større og mindre utfordringer før systemet er ferdig innfaset og i regulær drift, men det er vi forberedt på. Planen ligger fast og den følger vi, sier brigader Geir Nilssen.

Publisert 22. mai 2018 21:37. av Asgeir Spange Brekke. Sist oppdatert 22. mai 2018 21:46.