forsvarsmateriell_677_vellykketoverleverinforsvarsmateriell_677_vellykketoverleverinhttp://forsvaret.no/forsvarsmateriell/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1029Fra venstre: Brigader Charles Svensson, Luftforsvaret, brigader Diederik Kolff, Forsvarsmateriell, administrerende direktør Kongsberg Aviation Maintenance Systems Atle Wøllo, Tim Gilbert, Adrian Bell /media/PubImages/Overlevering siste Sea King 2020.jpgFoto: Schei/Luftforsvaret

Vellykket overlevering av Sea King 2020

Den siste Sea King 2020 redningshelikopteret tok av fra Kongsberg Aviation Maintenance Services på Kjeller torsdag, etter en vellykket overlevering til Luftforsvaret. - Dette har vært et meget vellykket prosjekt med tanke på utbedring av systemene på Sea King og for å sikre beredskapen på Sea-Kingflåten, sa brigader Diederik Kolff, sjef for Luftkapasiteter  i Forsvarsmateriell.

Totalt har sju redningshelikoptre av typen Sea King fått utført en total oppgradering, inkludert en såkalt mini-iran som står for «Inspect and repair as necessary.» I denne prosessen plukkes hele helikopteret fra hverandre ned til den minste skrue og bygges opp igjen. I praksis blir det nesten et helt nytt helikopter.

Med det teknologiske løftet på tampen av levetiden som Kongsberg Aviation har vært med på å besørge, har Sea King aldri vært et så effektivt redningshelikopter som nå.

-Sea King 2020 bidrar til bedre oppdragsløsning, sa brigader Charles Svensson fra Luftforsvaret. 

Sea King-plattformen har blitt holdt vedlike i over 40 år. Justisdepartementet ba i 2010 Forsvarsdepartementet om å utrede konsekvensene av å operere Sea King i ytterligere ti år. Resultatet ble prosjektet Sea King 2020. Det pekte ut en rekke tiltak for å opprettholde kvaliteten på redningstjenesten, deriblant Tetra nødnettkommunikasjon. Overrekkelsen torsdag er nok en milepæl.

En suksess for den nasjonale beredskapen

- I dag har Kongsberg Aviation Maintenance Services ferdigstilt den siste Sea King 2020. Plattformen har utvilsomt vært en suksess for den nasjonale redningsberedskapen. Jeg ønsker å takke Justis- og beredskapsdepartementet, Leonardo Industries, Kongsberg Aviation Maintenance Services, Forsvaret og egen organisasjon for et meget godt samarbeid, sa brigader Kolff, sjef for Luftkapasiteter i Forsvarsmateriell.

Kontrakten for oppgradering ble signert av Leonardo Industries i januar 2014, og Kongsberg Aviation Maintenance Services ble kontrahert til å utføre modifikasjonen. Den første Sea King som skulle inn for oppgraderingsprogrammet landet på Kjeller i 2015. Og ett år senere ble maskinen tilbakelevert til Luftforsvaret.

Fortsatt samarbeid fremover

-Dette er en milepæl. Sammen har vi utført utallige modifikasjoner for å sikre en betydelig kapabilitet. Hvis jeg ikke hadde visst bedre, ville jeg med letthet ha trodd at dette unike helikopteret var helt nytt, sa administrerende direktør Atle Wøllo i Kongsberg Aviation Maintentance Services  til forsamlingen. 

Han understrekte at det tette samarbeidet mellom alle involverte parter skal fortsette i tiden fremover, på flere plattformer. 

-Vi skal jobbe iherdig for å sikre at andre plattformer vil bli støttet like effektivt som Sea King. Dette har vært laginnsats fra første stund og vil være det fremover. Jeg er virkelig stolt av det vi alle har utrettet sammen, sa Wøllo.


Publisert 2. september 2019 14:23. av Vigdis Hvaal. Sist oppdatert 10. september 2019 11:29.