Frihetens Pris

Normandie 6. juni 1944. Over 4000 allierte skip er på vei mot den franske kysten. Det er flere titalls norske fly, handelsfartøy, og flere norske marinefartøy. Om bord på KNM Stord befinner 17 år gamle Trygve Hansen seg.

​Mens kulene flyr rundt fartøyet, allierte marinegaster kaster seg mot strendene langs kysten, jobber Trygve for harde livet i maskinrommet om bord. Samtidig blir søsterfartøyet KNM Svenner truffet av en torpedo. Fartøyet deler seg på midten. Besetningen på 230 ligger i havet og 33 av dem omkommer.

De som ga alt

75 år senere er Trygve tilbake i Normandie. I den lille kystbyen Hermansville blir det holdt minneseremoni. Kontrastene på stranden er store når det tales om grusomhetene som fant sted der for 75 år siden. Sammen med Sjef Sjøforsvaret, Forsvarsministeren, ordføreren i Hermansville og besetningen på KNM Glimt, står Trygve oppstilt da det blir minnet om de falne under krigen. Krigen som Trygve var den del av.
 
Tilbake i 1944 hadde Trygve og resten av KNM Stord et annet oppdrag. De skulle angripe noen tyske kanonstillinger inne på land. De fikk ikke lov å redde Svenner. Dette var begynnelsen på slutten av andre verdenskrig. Landgangen som ble satt i Normandie i 1944 var vendepunktet for krigen.


Under seremonien går den 97 år gamle mannen sammen med Sjef Sjøforsvaret opp til krigsmonumentet som står i den lille kystlandsbyen. Sammen legger de en krans på monumentet. Det blir helt stille i folkemengden. Menige, kadetter, befal og offiserer, sivile og barn står helt i ro. Trygve snur seg etter hvert og går tilbake på plassen sin. Det er en ydmykhet og en takknemmelighet som blir lagt som et teppe over folkemengden.
 
Gjennom de første dagene i juni, har Trygve sammen med sin sønn og flere fra veteranforeningen, deltatt på seremonier i Frankrike. Langs de små kystbyene som i juni 1944 virkelig fikk kjenne på ondskap, har det blitt holdt minnesmarkeringer, seremonier og taler. Det har blitt talt om ondskap og om frihet. Om de som ga alt og om de som mistet alt. Om KNM Stord og KNM Svenner. Om alle de norske soldatene som ga alt for vår frihet. Om Trygve og vennene hans.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2355_frihetenspristjeneste_274_veteranhistorier/8mai/veteranhistorier/media/PubImages/bell412.jpgVeteranenes historierDet finnes 100 000 norske veteraner. Les historiene til noen av de her.aktuelt_2355_frihetensprishttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7330


Snarrådighet og heltemot

Etter seremonien går Trygve om bord på KNM Glimt. Den relativt nye korvetten er annerledes enn KNM Stord som han tilbragte sine verste dager på.

97-åringen går opp de bratte leiderne i fartøyet, opp på broen og ser litt utover før han retter på dressjakken sin og knepper igjen knappen. Han setter seg i styrmannstolen og  styrer en norsk korvett for første gang i sitt liv. 

Trygve kjører innover mot Pegasusbroen. Han ser mot broen som det for 75 år siden stod 181 allierte menn på for å sikre den mot at tyskerne skulle krysse over. Siden den gang har angrepene som skjedde på Pegasusbroen blitt et symbol på snarrådighet og heltemot.


 

 

aktuelt_2355_frihetensprisaktuelt_2355_frihetensprishttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=19761/media/PubImages/190607_OLBI_9325-kopi.jpg


På broen på KNM Glimt står besetningen og ser på Trygve. Sammen med sønnen styrer han frem til broen, før fartøyet snur igjen.

Forsvarsministeren talte om frihet under seremonien . Frihetens pris og hva den kostet de menneskene som en gang kjempet for oss. Hvordan de kjempet for at vi skulle ha vår frihet. Hvordan KNM Svenner og KNM Stord kjempet for oss. Hvordan alle våre allierte kjempet for oss. Hvordan Trygve kjempet for oss.

Tilbake på kaien klatrer Trygve igjen nedover leiderne. Han går sakte men sikkert ut av fartøyet, ned gjennom landgangen på kaien. Han ser inn mot fartøyet før han ser ned på seg selv. Han retter så på dressjakken sin og knepper igjen knappen.

Publisert 10. juni 2019 16:18. | Sist oppdatert 13. juni 2019 14:37.