Necesse nr. 3, 2017 "Realfag og teknologi for marineoffiseren"

ARTIKLER I DETTE NUMMERET


Del 1 
Artikler fra staben

Sannsynlighetsgenererende funksjoner i praktisk sannsynlighetsregning

Knut Meen og Tore Langholm

Sannsynlighetsgenererende funksjoner er et nyttig hjelpemiddel i sannsynlighetsregningen. Denne artikkelen gir to eksempler på bruken: et ressursproblem i strategispillet Warhammer, og absorpsjonstider i en Markovkjede.


Nordlys, og den norske romforskaren Kristian Birkeland

Linn-Kristine Glesnes Ødegaard

Birkelandsjubileet ble feiret sist sommer, «Birkelandsstrømmer» er ansvarlige for nordlys, og bildet hans finner vi på den gamle 200-lappen. Hvorfor finner vi navnet i verdensrommet og bildet på pengesedler?


«Jeg ville i alle fall ikke dø uten å kjenne svaret.»

Ellen Margit Krätzig-Berle

Hun arbeidet med ett og samme problem i en årrekke, uten å vite om hun var på rett spor. Hva er drivkraften bak en slik innsats?


Ingeniørfaglig innføring, eit mønsterfag for SKSK?

Lars Olav Tveita

Våre ingeniørkadetter arbeider i grupper på tvers av studieretningene. Gruppen må implementere et oppgitt sjømilitært konsept, den må dokumentere sitt arbeid, og den må demonstrere sine produkter i konkurranse med de andre gruppene.

Del 2 
Artikler basert på bacheloroppgaver

Automatisert Rubiks kube

Bjarte Abrahamsen, Espen Dragset og Leif Martin Jensen

Artikkelen er et sammendrag av forfatternes bacheloroppgave. De bygget en robot som kunne løse en Rubiks kube. De måtte løse de tekniske problemene med roboten og de måtte implementere en løsningsalgoritme.


Måling av fartøys elektriske signatur og miljømessige påvirkninger

Helene Sundby Brennesvik

Artikkelen er en redigert versjon av forfatterens bacheloroppgave. Elektrisk signatur er et elektrisk felt alle fartøy genererer i sjøen rundt seg. Dette feltet kan måles, og i teorien skal måledataene kunne brukes til å si noe om hvilket fartøy det er som detekteres.Styrkeberegning av en fremtidigundervannsfarkost

Stian Valand og Vegard Bratberg

Artikkelen er et sammendrag av forfatternes bacheloroppgave. Utgangspunktet deres var en eldre nitrogentank. Kunne denne eksisterende trykktanken videreutvikles til en undervannsfarkost med et operasjonsområde ned til 400 meter, og samtidig ivareta sikkerheten til personellet?


Publisert 30. desember 2017 09:00.. Sist oppdatert 22. oktober 2019 16:42.