På krigsstien: Tyskland etter valget

Hvilken retning tar tysk utenriks- og sikkerhetspolitikk etter høstens valg? I denne episoden diskuterer vi veien videre for Europas mektigste land.

Det er sjeldent at et valg i Tyskland får så mye oppmerksomhet som det gjorde 24. september i år. Høyrepopulistene i Alternativ for Tyskland (AfD) ble landets tredje største parti og stormet inn i Forbundsdagen. Selv om Angela Merkel ble gjenvalgt til sin fjerde periode som forbundskansler, mistet hun regjeringsflertallet og må nå finne nye samarbeidspartnere. Hvordan vil det nye politiske landskapet påvirke tysk sikkerhetspolitikk? 

I en stadig mer ustabil verden er Tyskland blitt avgjørende viktig for det diplomatiske og militære samarbeidet i Europa. I Norge har vi nylig inngått strategisk militært samarbeid om sjøfartsmissiler og ubåter. Kan og vil Tyskland videreføre en aktiv utenrikspolitikk? Hva kan vi forvente av tysk-norsk forsvarssamarbeid fremover?  

I samarbeid med forskningsprogrammet Security and Defence in Northern Europe (SNE) ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) har vi invitert to tysklandseksperter til en samtale om mulige implikasjoner av valgresultatet. Robin Allers er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier og Kate Hansen Bundt er generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité.  

Publisert 12. oktober 2017 14:19.. Sist oppdatert 13. oktober 2017 15:41.