Slik mestrer du ekstreme situasjoner

Militær mental trening handler om hvordan du kan ta gode beslutninger i ekstremt stressende situasjoner.

En soldat må være i god form. Men det gjelder ikke bare det fysiske, det mentale må også være godt trent. 

– En soldat må forholde seg til uforutsigbare og kaotiske situasjoner, sier sjefssersjant Christian Ytterbøl fra Hærens befalsskole. 

Ytterbøl har bred erfaring fra både undervisning og internasjonale operasjoner, og snakker om temaet mental trening i siste episode av Forsvarets høgskoles podcast «På krigsstien».


– Soldaten vet ikke alltid når «konkurransen» begynner, hvor mange motstandere han møter, eller når på døgnet det vil skje. Det er ingen dommer, det er ingen tidsbegrensninger, det er ingen regler, og motstanderen er ute etter å ta livet av deg, forteller Ytterbøl. 

Det handler om å ha tilgang til gode avgjørelser og ikke være forurenset av frykt og aggresjon.

Vi har noen naturlige måter å tilnærme oss dette som mennesker. Men i ekstreme situasjoner er det viktig å være like godt forberedt mentalt som fysisk, siden dette henger veldig tett sammen. 

Hør podcasten med Christian Ytterbøl om mental trening

HØR PODCASTEN HER


TREN DEG MENTALT STERKERE

Med et brennende engasjement og eksempler fra egen karriere forteller Christian Ytterbøl hvordan du kan ta i bruk teknikkene som kan gjøre deg mentalt sterkere. Det handler om å gjøre noe med det du kan påvirke. 

Ved å drive mentaltrening utvikler du evnen til å ta i bruk egenskaper som du allerede har som menneske, det vil si evnen til å forestille deg hva som kommer til å skje, evnen til å regulere spenning, evnen til å ta fokus og til å refokusere. 

– Det handler om å ha tilgang til gode avgjørelser og ikke være forurenset av frykt og aggresjon, forklarer Ytterbøl.


Publisert 31. mai 2017 13:40.. Sist oppdatert 31. mai 2017 15:14.