hv_909_åutvikleekstragodeavhv_909_åutvikleekstragodeavhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=318Å utvikle ekstra gode avdelingerI slutten av juli 1993 var 2nd Battalion 14th Infantry Task force, 10th Mountain Division fra US Army på vei til Mogadishu i Somalia. De var eksepsjonelt godt trent i flere fasetter./media/PubImages/hvordanblibedresoldat.jpg
hv_909_åutvikleekstragodeavhv_909_åutvikleekstragodeavhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=319Å utvikle ekstra gode avdelingerI slutten av juli 1993 var 2nd Battalion 14th Infantry Task force, 10th Mountain Division fra US Army på vei til Mogadishu i Somalia. De var eksepsjonelt godt trent i flere fasetter./media/PubImages/hvordanblibedresoldat4.jpg
hv_909_åutvikleekstragodeavhv_909_åutvikleekstragodeavhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=320Å utvikle ekstra gode avdelingerI slutten av juli 1993 var 2nd Battalion 14th Infantry Task force, 10th Mountain Division fra US Army på vei til Mogadishu i Somalia. De var eksepsjonelt godt trent i flere fasetter./media/PubImages/hvordanblibedresoldat7.jpg
hv_909_åutvikleekstragodeavhv_909_åutvikleekstragodeavhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=321Å utvikle ekstra gode avdelingerI slutten av juli 1993 var 2nd Battalion 14th Infantry Task force, 10th Mountain Division fra US Army på vei til Mogadishu i Somalia. De var eksepsjonelt godt trent i flere fasetter./media/PubImages/hvordanblibedresoldat8.jpg

TEKST: ROLF K. YTTERSTAD

Fra 3. til 4. oktober 1993 var bataljonen i kontinuerlig kamp i 17 timer. De kjempet seg vei fra flyplassen i Mogadishu til byens sentrum for å bidra i uttrekningen av Task Force Ranger (TFR). Dette i forlengelsen av at to TFR-helikoptre ble skutt ned.

Bataljonen gjennomførte oppdraget med glans under ledelse av oberstløytnant William David. Som en følge av suksessen ble han bedt om å skrive historien om oppdraget og  avdelingens trening forut for deployeringen til Somalia.

Denne teksten er et kort resymé av hovedlinjene i rapporten, som beskriver en metode for en avdeling å nå et høyt nivå, brukt på en avdeling som er testet i strid.

Fysisk form og mental hardhet

Operasjoner med lett infanteri er knallhardt for en menneskekropp. Individet er ute i naturen over lengre tid, prisgitt elementene. Lite søvn på hardt underlag. Insekter. Skrubbsår. Generell slitasje på kropp og psyke. Og med mindre man selv bærer med seg mat, er det alltid usikkert når man får neste måltid. Soldatene må i tillegg gå langt og bære tungt, for så å løpe, dukke, klatre og krype, mens de slåss for sitt og kameratenes liv, mot en motstander som er uthvilt.

Hver enkelt soldat, og dermed hele avdelingen, må være i meget god fysisk form for å lykkes. Allikevel, det er ikke nok, ifølge William David. Man trenger også den mentale viljen og hardheten (toughness) til å gå inn i seg selv og hente frem ekstra krefter når kroppen skriker etter hvile.

Man trenger også den mentale viljen og hardheten (toughness) til å gå inn i seg selv og hente frem ekstra krefter når kroppen skriker etter hvile.

For å få ut det lille ekstra fra avdelingen sin, både fysisk og mentalt, det som vinner kamper når alt ser håpløst ut, gikk David lengre enn US Army sine standardkrav med hensyn til fysisk trening. Med bataljonssjefen og sjefssersjanten i spissen, ble det utviklet et treningsopplegg for hele avdelingen, som viste seg å ha meget god effekt i fredstid, og deretter i kamp i Somalia.  Også hvordan bataljonen profitterte på treningen både i det daglige på Afrikas horn, og i strid. Det kan allikevel fremheves ett faktum, nemlig det at samtlige soldater hadde evnen til å holde følge med avdelingen sin under operasjoner.

Skyting

For en infanterist er den mest grunnleggende egenskapen å ha i kamp, evnen til å treffe det vedkommende sikter på. Når en soldat mangler tiltroen til at kollegene evner å gi dekningsild, blir det ingen ild og bevegelse. Målet blir ikke tatt, uansett hvor god planen måtte være.

Nærstrid tapes og vinnes på lags- og troppsnivå, ifølge David. For å vinne, må infanteristen igjen og igjen treffe vanskelig mål. Mål som bare er delvis synlig og kamuflert, som står i ro og beveger seg, dag og natt. I tillegg må hver enkelt beherske alle troppens våpen i tilfelle skader på kolleger som betjener avdelingsvåpnene.

Bland så inn intens frykt, og tanker om døden som popper opp i bevisstheten kontinuerlig under kamp. Folk man aldri har møtt forsøker å ta livet av en. Selvtillit med tanke på ens evne til å behandle rifla, treffe med skuddene man løsner, blir da en særdeles viktig ingrediens i evnen til å takle alt dette, og vil forhindre at man paralyseres. Soldatenes evner som skytter er direkte relatert sannsynligheten for at de skal overleve.

Manøver med skarp ammunisjon

Individuelle ferdigheter som god fysisk form og skytterferdigheter er ikke nok til å vinne i strid. Kamper vinnes og tapes av avdelinger. David mener at det finnes ingen alternativer til realistisk ild og bevegelse med hele avdelinger for å forberede soldater til kamp. Noe som betalte seg for bataljonen hans i Somalia.

Realistisk trening av lag, tropper, kompanier og bataljonen som helhet var den kritiske faktoren som gjorde at de kunne nedkjempe motstanderne i hver eneste taktiske situasjon de havnet i. Lagene, troppene og kompaniene evnet trygt å gjennomføre ild og bevegelse med selvsikkerhet og aggressivitet. Med støtteild rutinemessig plassert bare få meter foran egne, natt og dag.

Treningen, drillen, på ild og bevegelse i fred, fikk det hele til å fungere naturlig. Slik at det som ble gjennomført i kamp ble gjort på samme måte som under trening. 

Hele rapporten kan lastes ned og leses her. Vil du lese mer kan du også søke etter "Developing a supercharged battalion"

klikk her
Publisert 29. august 2017 12:30.. Sist oppdatert 1. september 2017 10:42.