«Eksamen» på ski

Oppholdet til marinekorpsets (USMC) kontingent II på Værnes går mot slutten. Som en avslutning ble det gjennomført «Værnes Mesterskap» (VM) i skiskyting.

​Det var sjefen for marinekorpset, general Andrew Neller som utfordret sine marines og vertskapet fra HV12 under sitt besøk på Værnes. – I talked to the Norwegian Colonel (sjef HV12 Håkon Warø). I told him no Marines is going to leave Norway unless the know how to ski.

HV12 tok han på ordet.  – Vi ser på dette som en fin avslutning på seks måneder med trening og fokus på operasjoner i kaldt vær og vinterforhold, sier stabssjef Egil Haave.  

 – Da Gjennomfører vi en konkurranse i skiskyting! Da har de i alle fall bevist at de både kan gå på ski og skyte med sitt personlige våpen. 

Denne kontingenten fra USMC har nå trent i Norge gjennom seks måneder og bygd opp verdifulle ferdigheter i operasjoner under vinterforhold. De drar om et par uker hjem – men kommer tilbake under høstens stor-øvelse Trident Juncture 18.

 Dette er på mange måter norsk sikkerhetspolitikk i praksis forteller Egil Haave.

 – Allierte soldater som trener på norske forhold, bruker sitt lagrede utstyr på norsk jord og kommer tilbake under en øvelse som nettopp handler om å komme en alliert til unnsetning.

 Nå står snart en ny pulje med amerikanske marinesoldater snart klare for trøndersk snø og vinterfjell. Om noen dager begynner den nye kontingenten å komme – klare til å lære seg å operere under vinterforhold.Publisert 9. mars 2018 13:54. av Rune Haarstad.