hv_984_«verdenstøffesteklashv_984_«verdenstøffesteklashttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=720/media/PubImages/6.jpg

«Verdens tøffeste klasserom»

Trønderske HV-ungdommer har gjennomført en historisk vintermarsj i skisporene til operasjon «Lapwing» - gjennomført av Kompani Linge under andre verdenskrig.

Årlig gjennomfører Heimevernets ungdomsavdeling (HVU) i Trondheim en vinterfjellmarsj for alle HV- ungdommer i Trøndelag.


Årets fjellmarsj for HV-ungdommen gikk nord for Røros. Den gav gode utfordringer med stiv kuling, og snøbyger i første fase, før det gikk over til sol og vindstille mot slutten. Daniel Nydal i front.

- Gull verdt!

Årets fjellmarsj gikk nord for Røros. Det var utfordrende vær med stiv kuling og snøbyger, før det gikk over til sol og vindstille. 

- Værutfordringer gjør at vi må trekke i samme retning. Bokstavelig talt på ski, med tunge pakninger og pulker. Ting tar lengre tid, og alt må gjøres med vindvotter på, forteller løytnant Arnstein Stenbro, som ledet marsjen.  

- Målet med den årlige vintermarsjen er å trene enkeltmann og lag på forflytning med ski og pulk, forklarer han.

Brita Amalie Dahl fra ungdomsgruppa i Snåsa var med for første gang. 

- Det er kjempeartig og lærerikt å være med så flinke folk. Rett og slett gull verdt, smiler hun.


Marsj i hustrig vær, liten kuling og føyke. Bakerst Daniel Nydal, Morten Andersen i front.

Vinterkurs med historisk bakteppe

I forkant av marsjen har ungdommene gjennomgått grunnleggende leksjoner i vintertjeneste som bekledning, frostskader, nødbivuakk, snøskred, materiellvedlikehold under vinterforhold og praktisk bruk av kart og kompass.

- I tillegg til en dose militærhistorie, lærte jeg å sette opp en god «leir» på vinteren, med alt fra telt til å overnatte med jervenduken under «skjørtekanten» på grantrær, forteller HV-ungdom Dahl.

- Det sekundære målet med marsjen er å få innsikt i historien om "operasjon Lapwing», som ble gjennomført av Kompani Linge under andre verdenskrig, poengterer løytnant Stenbro. 

Operasjonen hadde som mål å bygge opp lokale Milorg-grupper i Holtålen, samt sprenge deler av Rørosbanen i siste fase av krigen for å hindre tyske troppetransporter til østfronten.

Pause i godvær Brita Amalie Dahl fra ungdomsgruppa i Snåsa var med for første gang. - Det å være med så flinke folk er kjempeartig og lærerikt. Rett og slett gull verdt, smiler hun. (nr to fra høyre)


Da skimarsjen var ferdig ble HV-ungdommene kjørt til «Lapwingmuseet» i Haltdalen. Ildsjel og primusmotor for museet,  Jann Rønning fortalte med gnistrende innlevelse hvordan karene fra Linge oppholdt seg i fjellene rundt Holtålen i perioden 1943-45, og om de aksjonene de gjennomførte.

Fakta om HVU

HV- ungdommen er frivillige i alderen 16-21 år. HVU finnes i tre HV-distrikter. I Trøndelag finnes det 8 ungdomsavdelinger jevnt fordelt i hele fylket. Hovedmålet med tjenesten er rekruttering og informasjon til utdanning og tjeneste i Forsvaret.Publisert 1. mars 2019 15:09. av Rune Haarstad.