hv_825_claymorestropp3hv_825_claymorestropp3http://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=30/media/PubImages/20170312_JPH_9612.jpg
hv_825_claymorestropp3hv_825_claymorestropp3http://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=31/media/PubImages/20170312_JPH_.jpg

Claymores tropp 3

Da innsatsstyrke Claymore i Nord-Hålogaland HV-distrikt 16 ble etablert i 2006, var tropp 3 fra Nord-Troms den første som fylte seg opp med frivillige. Siden har rekrutteringen og lojaliteten bare blitt sterkere. Årsaken kan være mer enn 70 år gammel.

​​​Det begynner å nærme seg slutten på øvelse Joint Viking. I øvelsens siste fase snudde været til det verre for innsatsstyrkene i Heimevernet. Soldatene innser at det er været og det lumske lynnet til Finnmarksvidda som til syvende og sist bestemmer fart og retning. Noen forbanner vind og snø mens andre kikker ut av teltduken med et skuldertrekk.

Positiv​

Tropp 3 i Claymore tilhører den siste kategorien. Dette er 40 frivillige soldater fra Nord-Troms med generasjoners erfaring fra fangst og friluftsliv i Lyngen, Kåfjord, Nordreisa, Senja og Kvænangen. De trives bedre ute i frisk luft og på operasjoner enn, som nå, og ha vakttjeneste inne.

- Uansett hvor dårlig vær det er ute, kunne det vært verre. Vi vet, fordi vi har opplevd det. Det gjelder å være positiv, smiler Bjarne Nergård. Laget har så smått begynt dagen med kaffe og en matbit mens vinden ennå røsker i teltduken. Akkurat nå sørger tropp 3 for vaktholdet i kommandoplassen. Det er naturligvis en viktig jobb i en kritisk fase av krigsspillet, men kanskje ikke den mest spennende utfordringen, sier de fem vi møter inne i lagsteltet.

Spesiell histo​rie

Tropp 3 har derimot en helt spesiell historie i innsatsstyrken. Da Claymore ble etablert i 2006 var troppen fra Nord-Troms den første og letteste å fylle opp - noe som er bemerkelsesverdig ettersom antallet vernepliktige har gått ned i samme område de senere årene. De fem soldatene i teltet tror årsaken til den gode rekrutteringen kan ligge mange år tilbake i tid.

Vi kommer fra et område der tyskerne herjet stygt mot slutten av andre verdenskrig. Mange av våre nærmeste opplevde at tyskerne brant ned store deler av Finnmark og Troms, og dette sitter i fremdeles, sier troppssjef Nils Einar Samuelsen.

Da tyskerne trakk seg tilbake fra Murmanskfronten mellom 1944 og 1945 tok de i bruk «den brente jords taktikk» for å forhindre at sovjetiske styrker skulle dra nytte av ressursene. Det førte til at mesteparten av bygningsmassen og infrastrukturen i de norske områdene øst for Lyngen ble brent og ødelagt. 60.000 ble forsøkt tvangsflyttet sørover, men 25.000 mennesker klarte å gjemme seg i fjellene. Selv i dag, tre generasjoner etter, er motstandsviljen og lojaliteten til Kongen rotfestet hos mange. Under øvelse Joint Viking trener de på å forsvare landet og Finnmark.

Rekruttering

I troppen er det mange av samisk og kvensk ætt. På den måten bidrar de til å gjøre Claymore en smule eksotisk for mange. De tar med seg eget kjøtt på øvelse og sørger for en god porsjon reinsdyrgryte i løpet av dagene i felt. De leser værtegn som de fra mer urbane strøk bare kan misunne dem og de trives bedre utenfor teltet. Imidlertid kommer også tropp 3 fra alle lag av folket. Her er det leger, én fysikkprofessor, fiskere, advokater og statsvitere. Felles for de alle er lojaliteten til avdelingen. Claymore rekrutterer faktisk så mange soldater fra Nord-Troms at noen må avgis til andre tropper.

- ​​Vi gjør det, men vi trenger ikke å like det, smiler de. Plutselig kikker et hode inn teltduken.

10 minutte​r til gudstjeneste, karer. Det er søndag og stridspause. Tropp 3 kler på seg og kommer seg ut av teltet. Kirkeklokkene er hammer mot spade og feltprest Jon Atle Birkeland bruker sin preken til å snakke om samhold. 

Publisert 13. mars 2017 16:09..