hv_819_detskalsatsespåhvinohv_819_detskalsatsespåhvinohttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=13Sjef for Ida og Lyra, Knut Hammerhaug tok imot forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i praktfull vintersol. Om ikke lenge settes innsatsstyrken inn i øvelse Joint Viking. FOTO: Ane Olivie Oppheim /media/PubImages/20170307AOO_05.jpg
hv_819_detskalsatsespåhvinohv_819_detskalsatsespåhvinohttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=14Flere av soldatene i innsatsstyrken fikk hilse på forsvarsministeren som tok seg god tid til å prate. FOTO: Ane Olivie Oppheim /media/PubImages/Joint Viking_Forsvarsminister_08.jpg

- Det skal satses på HV i nord

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Heimevernet fremdeles skal ha en sentral plass i fremtidenes landmakt i Finnmark. I dag besøkte hun innsatsstyrke Ida og Lyra bare timer før styrken settes inn i øvelse Joint Viking.

​​​​Rammen rundt besøket kunne knapt vært bedre. Litt etter klokken 9 i dag tidlig kunne innsatsstyrkesjef i Ida og Lyra, Knut Hammerhaug ta imot forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i gnistrende vintersol. Da var det bare gått noen timer siden de første soldatene og befal kom inn og tiden til forberedelser er knapp før øvelse Joint Viking settes i gang. 

- Alt utstyr må sjekkes og gås igjennom før vi reiser ut. Vi ønsker ingen overraskelser ute på vidda. I tillegg har vi med en del nytt utstyr som beltevogner og snøscootere som krever sertifisering av personell, sier Hammerhaug. Han regner med at hele styrken er klar i løpet av et døgn.

Sentral plass

Forsvarsministeren fikk informasjon om avdelingen og hvilke oppdrag Ida og Lyra skulle løse i løpet av de neste dagene. Hun tok seg god tid til å prate med soldatene som forbereder seg på en lang øvelse. Ine Eriksen Søreide fikk også spørsmål om fremtiden for Heimevernet i Finnmark. Hun var klar på at HV skal ha en sentral og viktig plass i nord årene fremover.

- Vi har gjort et tydelig valg i Langtidsplanen med å styrke Heimevernet i Troms og Finnmark samtidig som vi bygger opp avdelinger på GSV. I Landmaktutredningen ligger det som et premiss at egenarten til HV skal bevares fremover. Det som er spennende i denne øvelsen er hvordan Hæren og HV skal jobbe sammen. Det er et stort rom for å utnytte den kompetansen HV har inn mot hæravdelingene og vise versa. Nå får vi øvd det skikkelig, og det er veldig bra, sa Søreide.

Styrket

I budsjettforliket på Stortinget ble HV-16 og HV -17 styrket med 17 millioner kroner i år. Disse pengene skal gå til mer øving og forsterking av stabene. Samtidig er det bestemt at Heimevernets befalsskole ( HVBS) i Porsanger skal legges ned. Søreide sier pilene likevel peker oppover for Heimevernet i nord.

- Jeg får tilbakemeldinger på at det rekrutteres flere og at de som er inne står lenger. HV har en sentral rolle i hele landet, og har spesielle ferdigheter og lokalkunnskap som er viktig, sier hun. 

Publisert 7. mars 2017 17:02. av Stein Cato Nybakken.. Sist oppdatert 7. mars 2017 17:05.