Veteran - alltid soldat

Etter fem år med periodevis utenlandstjeneste i Afghanistan kom Espen Håvik Kollevåg hjem for godt, men soldatlivet lokket etter at han kom hjem til Bergen. Innsatsstyrke Bjørn West ble løsningen for veteranen fra Fusa. 

​I øverste etasje i et kurs- og konferansebygg på Laksevåg i Bergen er et rom møblert om og rigget opp til en observasjonspost. Stemningen er spent når skarpskytterlaget holder øye med fienden som har base 300 meter nede i gata. Godt smurt inn med kamuflasjekrem sitter en fokusert og nærmest usynlig Espen Håvik Kollevåg. Han har over en femårs- periode vært på flere kontingenter i Afghanistan, 14 måneder i strekk på det meste.

Tiden i Afghanistan

Fra 2006-2011 reiste Espen inn og ut av tjeneste i Afghanistan, opplevelsene ble mange i løpet av de fem årene.

 – Jeg jobbet med flystøtte, det vil si at jeg ledet ild med jagerfly, bombefly, helikopter, men også bombekastere og artilleri. Helt fremme på frontlinjen lå jeg sammen med soldatene og bidro med ild mot fienden, forteller Kollevåg.

 Tjenesteforholdene kan man trygt kalle actionfylte, men kanskje aller mest både risikofylte, farlige og til og med for noen dødelige.
(Se video av Espen og soldatkameratene i video under)

 

 

hv_999_engangsoldatalltidsohv_999_engangsoldatalltidsohttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=786https://youtu.be/ghv0WJg72bU – Allerede den andre dagen jeg kom til Afghanistan for første gang kom vi i kontakt med fienden og det ble skyting i nærheten. To uker senere ble noen soldater som eskorterte sykepleiere og leger til det lokale sykehuset drept av en veibombe, sier han. Soldatene i leiren satt igjen med en sterke følelse av å bli konstant motarbeidet av  Taliban. Fienden gjorde seg gjeldende på alle fronter.

 – Slik vi opplevde det, så var det sånn at Taliban ikke brydde seg om hvem du var eller hvilke funksjon du hadde. De likte deg ikke og ville ha deg vekk uansett, fortsetter Kollevåg.

Krevende oppdrag

Propagandaen fra Taliban sto sterkt, og i 2009 eskalerte motstanden i landet kraftig.

 – Taliban skulle vise sin makt mot oss og det betydde daglig skyting. Kjørte du i feil retning ut fra leiren var det nærmest garantert at du ble beskutt, forklarer Espen. Presset fra fienden gjorde at det var en konstant fare ute i felt.

Kjørte du i feil retning ut fra leiren var det nærmest garantert at du ble beskutt.

 – Jeg fungerte som både toppdekning med mitraljøse og sjåfør på bilene. Den mest krevende jobben jeg gjorde var å være sjåfør. Det var et enormt ansvar for laget med en konstant frykt for å kjøre på veibomber. Man kunne gjøre i 3-4 km/t i 13 timer i strekk, forteller Kollevåg.

 Tilstanden i landet endret seg mye fra første til siste gang Espen var i utenlandstjeneste. Fra hard krig til landsbybesøk hvor han fikk møte lokalbefolkningen.

 – I 2006 startet vi med upansrede SUVer. VI reiste rundt og hilste på folk, leverte ut fotballer og radioer mens vi hentet info fra lokale informanter. Det ble mye te-drikking og vi fikk møte masse hyggelige folk, forteller Kollevåg.

 Han var mange nye opplevelser og erfaringer rikere, men plutselig var INTOPS tjenesten over. Kollevåg var tilbake i det sivile livet og kunne legge seg på sofaen og se på TV på kvelden. Ingen oppdrag å løse eller utstyr å vedlikeholde.


Tilbake til Forsvaret

Noen år gikk og savnet etter det militære livet begynte å melde seg. Tanken på å komme tilbake til fellesskapet; å kunne snakke med likesinnede igjen meldte seg.

 – Jeg hadde hørt om Heimevernet, men innsatsstyrken hørte jeg om for bare et par år tilbake. Da jeg hørte om opptaket til Bjørn West tok det ikke lange tiden før jeg virkelig fikk øynene opp for å komme tilbake til Forsvaret! forteller Kollevåg.

Nå sitter han på en observasjonspost på Laksevåg i Bergen. Kollevåg er en del av skarpskytterlaget og er med resten av innsatsstyrke Bjørn West på øvelse.

Kompetanse med erfaring

En veteran har både før og i utenlandstjenesten ligget i hardtrening for å bli en god soldat. Mye kunnskap er en fordel både for enkeltmann, men også resten av laget i felt. I Heimevernet kommer alle mulige folk med forskjellig kompetanse, men en veteran er særskilt nyttig med sin militære bakgrunn.

Jeg hadde hørt om Heimevernet, men innsatsstyrken hørte jeg om for bare et par år tilbake.

– Perspektivet mitt på oppdragene vi løser er nok ganske annerledes enn det mange andre soldater har. Når vi kommer i en situasjon merker jeg at jeg har et virkelighetsperspektiv da jeg ofte har opplevd det samme i en skarp situasjon, forteller Kollevåg.

 For en veteran er det også en befriende side ved å komme på øvelse med innsatsstyrken. Flere år med praksis og enda flere med utdanning gir også et behov for repetisjon.

 – Vi er her i innsatsstyrken frivillig. Hvor ellers skal jeg bruke kunnskapen som jeg har tilegnet meg over mange år? Det er ikke mange plasser i det sivile du setter opp en observasjonspost og «knoter» på et våpen. Her i innsatsstyrke Bjørn West er det godt å komme på trening og kjenne litt på det å være soldat igjen, avslutter Kollevåg. 

FAKTA:

I Heimevernet har 2482 personer deltatt i utenlandsoperasjoner. Flere av disse har deltatt i flere operasjoner og kontingenter. HV-personell har deltatt i følgende FN-operasjoner:

United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)
United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL)
United Nations Protection Force (UNPROFOR)
United Nations Preventive Deployment Force (UNPREDEP)
United Nations Transitional Administration in East Timor (UNTAET)
United Nations Mission in Sudan (UNMIS)
United Nations Hybrid Operation in Dafur (UNAMID)
United Nations Mission in the Central African Republic and Chad (MINURCAT)
United Nations Mission in South Sudan (UNMISS)
United Nations Supervision Mission in Syria, (UNSMIS)
The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA)

HV-personell har deltatt i følgende NATO- og andre internasjonale operasjoner:

Multinational Force and Observers (MFO)
Desert Shield/Storm
Operation Sea Guardian (OSG)
Implementation Force (IFOR)
Stabilzation Force (SFOR)
Kosovo Force (KFOR)
Allied Force
Albania Force (AFOR)
Operation Enduring Freedom (OEF)
TF Harvest
Operation Active Endeavour (OAE)
International Security Assistance Force (ISAF)
Allied Harmony/EUFOR
OBH
NMT-Iraq
NATO HQ Sarajevo
European Union Force Althea
Atalanta/Marops
Operation Odyssey Dawn (OOD) / Operation Unified Protector (OUP) 
OOS/Marops
Recsyr/Marops
Operation Inherent Resolve (OIR)
Resolute Support Mission (RSM)
TRITON/Marops
Enhanced forward Presence (EFP)


Publisert 7. mai 2019 14:57. av Øystein Vårdal. Sist oppdatert 7. mai 2019 15:28.