Er din familie selvberget?Er din familie selvberget?http://forsvaret.no/media/PubImages/HVNETT_IMG_7872.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7474

Er din familie selvberget?

Hva gjør du hvis strømmen blir borte over lenger tid? Klarer du deg selv noen dager hvis stedet du bor blir isolert av skred eller uvær?

​​​​Media bringer oss stadig nyheter om strømstans, innestengte bygder, isolerte samfunn, nedetid på nett, ødelagte telefonlinjer og ekstremvær som vanskeliggjør hverdagen. Vi har lest om den isolerte bygda Eksingedalen hvor forsyninger måtte flys inn, og fått beskrevet storm og uværs herjinger langs kysten og nordpå. Hvor ligger enkeltmanns ansvar for beredskap?​

BEREDT

Wikipedia definerer beredskap slik: Beredskap betyr i utgangspunktet «å være beredt», altså å være forberedt på en situasjon. Det brukes spesielt om å være forberedt på å møte kritiske situasjoner, det vil si å håndtere og redusere skadevirkninger av uønskede hendelser som kan føre til skade på eller tap av verdier eller personskade/dødsfall. Beredskap omfatter tekniske, operasjonelle og organisatoriske tiltak som planlegges iverksatt under ledelse av beredskapsorganisasjonen ved en hendelse, for å beskytte personell, materiell og verdier.

BARNEPASS OG MAT 

Som HV-soldat er du en del av den nasjonale beredskapen. Ikke bare i tilfelle det er nasjonal krise og krigstilstand, men også når truslene gjelder mindre områder, som ved et terroranslag. Vi, det vil si Heimevernet, stiller også når samfunnet trenger hjelp av noenlunde organiserte og greit utrustede mannskaper uten våpen, til fredeligere, men like fullt alvorlige hendelser. Som soldater er vi en del av nasjonens forberedelse på uønskede situasjoner. 

Men som soldater er vi også mennesker og innbyggere i dette landet, og også ansvarlige for våre egne og våre nærmestes liv. Joda, myndighetene vil nok prøve å bistå dem, og ofte vil det nok nettopp være HV-soldaten sammen med sivilforsvaret, som skal være den utøvende hånd i dette. Hva med din familie? Har du avtalt barnepass? Kan din bedre halvdel holde huset varmt og familien mette i noen dager?

NUSS

Vi snakker ikke om «doom & gloom»-scenarioer og «slutten på verden som vi kjenner den», men heller rett og slett at «Noe Uventet Skit Skjer» (NUSS). Alt fra å legge ekstra tepper og litt ekstra å spise og å drikke på i bilen ved fjelloverganger i dårlig vær, til å ha litt ekstra ved i skjulet. Myndighetene forventer faktisk at vi har mat for cirka en uke i hjemmene våre, noe som er en del av landets totalberedskap. 

De fleste av oss er helt avhengig av strøm i hverdagen; til oppvarming, lys, mat-
laging, varmtvann og elektriske apparater. Hva gjør du hvis strømmen blir borte? Og klarer du deg selv noen dager hvis stedet du bor blir isolert av skred eller uvær?

Her er noen tips til hva du bør ha i hus så du er selvberget noen dager hvis det blir behov: Drikkevann, tørrmat, radio med batterier, lommelykt, stearinlys, fyrstikker, ved, førstehjelpsutstyr, kokeapparat som går på gass eller rødsprit så du kan få deg litt varm mat. 

Tenk igjennom hva som er viktig for deg i din hverdag – hva er det du ikke kan klare deg uten?

SÅRBARHET

Vi tar på oss sikkerhetsbeltet fordi vi vet at det kan gå galt, og det å ha beltet på er å forberede seg mot effektene av det uventede. Hvorfor er det da blitt slik at det våre besteforeldre gjorde, å ha matlager stående – ha nok poteter og hermetisert frukt for vinteren, nok brensel til det man trenger og litt til er blitt uglesett? 

Vi lever i et samfunn hvor du nå kan skaffe deg ekstra fløte til krumkaken døgnet rundt. Nærbutikken har åpent lenger enn de fleste er våkne, hyllene fylles opp omtrent i det øyeblikket en vare plukkes ut. Praktisk, moderne, hendig, tilfredsstillende og svært sårbart… Det finnes knapt lenger noe lager i nærbutikken (om det finnes en nærbutikk.) Det er de 14 boksene med First Price lapskaus og brettet med bogskinke som står i butikken som er det som er der. Det holder fint et par dager det, men hva om det blir en uke? Er strømmen gått eller nettet nede, har du nok kontanter til å kunne betale for varene når kortterminalen er død? 

EN UKE

Å forberede seg selv og familien er ikke å tro på verdens undergang. Det handler om en nøktern risikoanalyse over de mest sannsynlige utfordringene man kan møte. Det er verken dyrt, dramatisk eller spesielt krevende. Gjør som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler, og tenk etter hva du og dine trenger for rundt en ukes tid. Bruk tid og kjøp inn ting som dere uansett liker å spise. Kjøp tre bokser med leverpostei i stedet for to, en pakke pasta ekstra til man har et lite lager med den maten man spiser og rotèr ved behov. 

Ha gjerne litt godsaker på lur også – som en boks med hermetiserte pærer eller fruktcocktail. Ha en tube med tannkrem, et såpestykke og reservebatterier på lur. Legg til side litt penger i kontanter hver måned, til man har en liten reserve som holder til litt handling, mat og drivstoff for en kort periode. 

Bruk litt tid på å prøve deg frem, for å finne hva som passer for dere. 

Finner du noe du liker, er det alltids lurt å vente til ting er på tilbud før du kjøper litt mer enn det du trenger akkurat der og da. Ikke bare kan du bidra til å gjøre livet litt mer komfortabelt om noe skjer, men du kan også spare litt penger samtidig som du bidrar til nasjonens beredskap.


Denne artikkelen stod først på trykk i Heimevernsbladet utgave 2, 2016

Publisert 12. september 2016 16:24. av Veteran og sersjant fra Oslofjord heimevernsdistrikt 01. Foto: Tore Ellingsen. Sist oppdatert 12. september 2016 16:36.