hv_820_etmeningsfyltsamfunnhv_820_etmeningsfyltsamfunnhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=15/media/PubImages/FH2B9794.jpg

Et meningsfylt samfunnsoppdrag

Svein Tore Dørmænen har vært innsatsstyrkesoldat i Ida og Lyra i tre år. Rådgiveren fra Vadsø er med fordi han ønsker å ta del i et meningsfylt samfunnsoppdrag.

​​​​​Bitende morgenkulde affiserer ikke soldatene i innsatsstyrke Ida og Lyra. Sola har så vidt begynt å varme over Porsangmoen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har nettopp reist videre etter et besøk hos innsatsstyrkesoldatene som har slått midlertidig leir utenfor garnisonen. Nå handler det meste om å bli klare til å komme seg ut på øvelse. De fleste mannskapene kom inn sent mandag kveld og tirsdagen blir hovedsakelig brukt til å sertifisere personell og sjekke utstyr.

Meningsfylt​

Svein Tore Dørmænen innrømmer at det er hektisk før oppbrudd, men at det likevel er ekstra motiverende å jobbe mot en storøvelse som Joint Viking.

- Når du er en del av en innsatsstyrke føler du at du er med i et meningsfylt samfunnsoppdrag. Vi trener på å forsvare landet og her kan du være med å gjøre hele jobben, sier Dørmænen som selv har bakgrunn fra Hæren.

Nå har han vært innsatsstyrkesoldat i tre år og får mulighet til å kombinere tjenesten med en sivil karriere i Vadsø. Dørmænen sier han har høye forventninger til årets største øvelse.

Saken fortsetter etter videoen.

 

Nytt utstyr​

- Vi får trent bedre og blir mer presise i å løse de oppdragene vi blir satt til å utføre. Vi blir dyktigere og bedre i stand til å løse utfordringer.

- Hvor viktig er Joint Viking for Ida og Lyra?

- Den er veldig viktig. Vi får tilgang på en del utstyr vi ikke har hatt tilgang til tidligere. Blant annet beltevogner og snøscootere. Nå får vi kurset mange nye mannskaper, sier Dørmænen.

Færre vernepliktige​​​

Han er glad for at det satses på Heimevernet i nord, men mener det er synd at Heimevernets befalsskole på Porsangmoen snart legges ned.

Dette er en balansegang, men jeg synes selvfølgelig det er synd at skolen blir borte, men samtidig føler jeg meg trygg på at Heimevernet finner måter og kompensere dette på. Det er en utfordring at færre i Finnmark avtjener verneplikt og at tilgangen til soldater blir mindre også for HV. Men heldigvis ser vi at de som er inne i avdelinger her i Finnmark blir stående lenge, sier Dørmænen

Publisert 8. mars 2017 09:23. av Stein Cato Nybakken. Foto: Hans Kristian Bergan. Sist oppdatert 8. mars 2017 11:04.