hv_1121_fralitemotivasjontilhv_1121_fralitemotivasjontilhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1191/media/PubImages/200625TCW-217470.jpg

Fra lite motivasjon til innsatsstyrken

Flere soldater fra Heimevernets førstegangstjeneste i Finnmark har kapret seg plass i HV-17s innsatsstyrke Ida og Lyra.

Litt senere i august er det nytt opptak for innsatsstyrke Ida og Lyra. Men allerede har flere av soldatene som har gjennomført Heimevernets førstegangstjeneste i Finnmark sikret seg en plass. En av dem er Gabriel Arnesen.

–Han har vært interessert lenge, så han har vi funnet plass til, sier sjef innsatsstyrke Ida og Lyra, Eivind Kvernmo.

Gabriel Arnesen slet med motivasjonen til å begynne med, men trivdes etter hvert så godt at han søkte om forlenget førstegangstjeneste

Ville bare hjem

Arnesen startet sin militære karriere i det første kullet av førstegangstjenesten til Heimevernet.

– I begynnelsen hatet jeg det, den første uka ville jeg bare hjem igjen. Jeg tenkte at jeg bare skulle være der i seks måneder og derfor at det kom til å gå fort, forteller Gabriel Arnesen. Han legger også til at etter hvert begynte han å trives så godt at han valgte å søke et halvt år til.

Han dimitterte 26. juni fra sin rolle som ammunisjonsassistent for andre kontingenten HVs førstegangstjeneste hadde inne. Det går ut på å ordne med våpen, samt hjelpe til med det som trengs. Da har han tjenestegjort i tolv måneder. Nå gleder han seg til å dra til innsatsstyrken for å vedlikeholde stridsevnen.

 –Da får jeg vært med å gjøre ting jeg synes er morsomt, sier han.

 

 

hv_1121_fralitemotivasjontilhv_1121_fralitemotivasjontilhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1192/media/PubImages/200625TCW-006010.jpg

Seks måneders opptak

Alle har muligheter til å søke seg til innsatsstyrken etter gjennomført førstegangstjeneste, men Kvernmo forteller at rent administrativt er det enklere å føre de nyutdannede soldatene direkte over fra HVs førstegangstjenesten til Heimevernet til innsatsstyrken.

Opptaket blir også gjort på en helt særegen måte. Det er ikke behov for å kjøre opptak på dem på samme måte som på de som kommer utenifra. HV-17 vet hva soldatene har vært gjennom og hvilken utdanning de har fått.

– Vi har egentlig brukt seks måneder på å selektere dem, sier Kvernmo. De vurderer soldatene under hele deres opphold på Porsangmoen.

Publisert 3. juli 2020 15:05. av Tekst: Therese Westermann Foto: Sunniva Skarsvåg, Therese Westermann.