hv_817_hanskristiankombinerhv_817_hanskristiankombinerhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8Hans-Kristian Valnes fra innsatsstyrke Claymore bruker ventetiden før øvelse Joint Viking til å gjøre ferdig hjemmeeksamen. /media/PubImages/2HKB.jpg
hv_817_hanskristiankombinerhv_817_hanskristiankombinerhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9Vaktstyrken i innsatsstyrke Claymore har tatt bolig i den gamle brannstasjonen på Banak flystasjon. (Fra venstre) Rune Berven-Hanssen, Daniel Olsen og Tjønsø. /media/PubImages/3HKB.jpg
hv_817_hanskristiankombinerhv_817_hanskristiankombinerhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10Humøret er på topp blant guttene i Claymore og de neste dagene skal Rune Berven-Hanssen og Rune Tjønsø ut på øvelse. /media/PubImages/8HKB.jpg

Hans-Kristian kombinerer feltliv og hjemmeeksamen

I en sliten og nedlagt vognhall på Banak flystasjon sitter Claymore-soldat Hans-Kristian Valnes fra Tromsø og venter på å komme i gang med øvelse Joint Viking. I mellomtiden skriver han hjemmeeksamen.

​​​Det lukter barskt av soldatsvette og motorolje når du kommer inn i den forfalne og nedlagte brannstasjonen på Banak Flystasjon i Lakselv. I fire dager har en liten vaktstyrke fra innsatsstyrke Claymore i HV-16 gjort den slitte hallen til sin egen og stuet inn krigsviktig materiell inntil resten av innsatsstyrken kommer for å delta i øvelse Joint Viking. Alle, unntatt én, har hatt rolige og behagelige dager på feltmadrassene.

Eksamen​​​

Hans-Kristian Valnes (24) fra Tromsø bruker «nede-tiden» til å skrive ferdig på eksamensoppgaven i «Organisasjonsdesign og administrative reformer». Det betyr egentlig at han blir statsviter når han er ferdig med studiene. Selv om studiesalen er noe uortodoks, får Valnes likevel ting gjort.

Det var en forutsetning for å kunne delta på øvelsen at jeg fikk gjort ferdig eksamen. Her har jeg strøm og tak over hodet. Det er i realiteten alt jeg trenger. I tillegg er det jo veldig sosialt – det mangler ikke på gode råd, smiler han.

Noen ganger kan støynivået mellom betongveggene bli i overkant. Da trekker Valnes seg tilbake til et kontor i annen etasje.

Jeg må isolere meg innimellom. Der blir jeg ikke «plaget» av noen, sier han.  

Så langt har Valnes skrevet 2.000 ord og er snart ferdig. Målet er å bli helt ferdig innen resten av styrken kommer tirsdag.

Sjøveien

Vaktlaget har delt streifvaktene mellom seg, men alle er enige om at det skal bli godt å komme i gang med øvelsen.

- Mange av oss har fulgt utstyret nordover sjøveien fra Sørreisa. Selv om det er godt å kunne slappe av litt, gleder vi oss til å komme i gang, sier Rune Tjønsø fra Sortland.

Sammen med Rune Berven-Hanssen og Daniel Olsen, begge fra Harstad, har han hatt ansvaret for å passe på over 50 kjøretøy og tyngre våpen. Foreløpig vet de tre lite om hva de neste åtte dagene vil bringe, bortsett fra at de er såkalt rød side (fienden). Foreløpig er de ikke skremt av den barske naturen i Finnmark.

Jeg har aldri vært her i Finnmark før, så det blir spennende. Vi fikk så vidt hilst på gutta i HV-17 før de dro videre. De hadde disse lokalene før oss. Det var en kjempemorsom gjeng, sier Tjønsø.​

Publisert 8. mars 2017 08:01. av Stein Cato Nybakken. Foto: Hans Kristian Bergan. Sist oppdatert 8. mars 2017 08:53.