hv_821_heimeverneterforsvarhv_821_heimeverneterforsvarhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=16Nils Arne Skaret/media/PubImages/FH2B9669.jpg

- Heimevernet er forsvarets arvesølv

Nils Arne Skaret medgir at det er spesielt å levere inn alt militært utstyr etter 36 år i uniform. Nå går han fra stillingen som kommunikasjonssjef i Heimevernet og over til jobben som stabssjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

​​​​​- Hvis jeg skulle prøve en annen karriere, måtte jeg gjøre det nå før jeg ble for gammel, sier Nils Arne Skaret.

Det siste året har han hatt følere ute for å se hvilke muligheter som fantes. På nyåret åpnet det seg brått en mulighet i Nasjonal sikkerhetsmyndighet som stabssjef i avdelingen for sikkerhetsstyring.

- Jeg ble oppfordret til å søke, smiler Skaret.

Derfra skjedde ting raskt. NSM ville gjerne ha 55-åringen fra Åsta i Åmot så fort som mulig og med en kjæreste og to voksne døtre i hovedstaden, lå alt godt til rette for å bytte jobb raskt. 1. mars startet Skaret i den nye jobben i Sandvika og en 36 år lang militær karriere var over.

Jeg fikk innvilget to års permisjon så jeg må takke min gamle arbeidsgiver for å være fleksibel og hjelpsom, sier han.

Lang erfaring​

De siste kontordagene på Terningmoen gikk med til å rydde, kaste og slette. Kollegaer kom innom for å si ha det og om ikke lenge kjørte han ut porten for siste gang. Til og med uniform og våpen er levert og Skaret innrømmer at det er vemodig etter 36 år.

Ja, jeg har kjent litt på det. Forsvaret har vært en god og solid arbeidsgiver og jeg kommer selvfølgelig til å savne det, men jeg kjenner også at jeg er klar for andre utfordringer, sier han.  

Nils Arne Skaret kan se tilbake på en solid militær karriere. Han ble uteksaminert fra krigsskolen i 1985 og har militær utdanning fra både Sverige og Norge. I 2005 var han PRT-sjef i Afghanistan og i 2007 kom han til Heimevernet som sjef for HV-05. De siste seks årene har han jobbet som kommunikasjonssjef i Heimevernet med ansvar for HVs budskap på papir og nett.

- Jeg er stolt av det vi har fått til. HV-bladet er blitt veldig bra og så må jeg skryte av Sjef HV som er svært aktiv i sosiale medier. Det var en utfordring generalen tok på strak arm, sier han.

Utfordrende

De siste årene i uniform har han vært med på flere omstillinger i HV. Områdestrukturen er kraftig redusert og i den nye langtidsmeldingen må Heimevernet kutte ytterligere 7.000 soldater i tillegg til å avvikle Sjøheimevernet. Det er en utvikling han ikke er begeistret for.

Heimevernet er forsvarets arvesølv. Et landsdekkende HV er grunnsikringen som en motstander må ta hensyn til. Når vi reduserer antall soldater og tar vekk viktige øyne og ører i kystsonen svekker det HVs egenart og folks følelse av sikkerhet. Norge får mye forsvar for pengene i HV, sier Skaret.

Han er svært spent på hva konklusjonene blir i Landmaktutredningen som skal legges frem for politikerne i høst. Utredningen blir bestemmende for hvordan Hæren og Heimevernet skal se ut i fremtiden.

- Når to «fattige» møtes er jeg redd det blir en kamp om pengene. Hvis den ene får mer blir den mindre igjen til den andre. Derfor håper jeg på en utredning som ser på hvordan HV og Hæren kan utfylle hverandre. Heimevernet vil ha en sterk brigade – da håper jeg det er gjensidig, sier han. Selv er han overbevist om at HV bør ha en sentral plass i fremtidens landmakt.  

- HV har sterk støtte i folket. Det er en kraft jeg håper blir brukt inn i denne saken, sier han.

Nye oppgaver

Nå venter imidlertid nye oppgaver for Skaret. NSM er administrativt underlagt Forsvarsdepartementet, men jobber også med sivile partnere. Skarets nye avdeling har ansvaret for sikkerhetsklareringer, dokumentsikkerhet og objektsikkerhet. Det siste har han lang erfaring med gjennom Heimevernet.

- Jeg tar med meg mye kunnskap og erfaring inn i dette. Objektsikkerhet er jo en sentral oppgave for Heimevernet som jeg kjenner svært godt, sier Skaret. Men med ny jobb må han også venne seg til ny teknologi.

- Ja, jeg må konvertere fra Android til Iphone. Det kan bli vanskelig nok for en gammel soldat, ler han. 

Publisert 8. mars 2017 21:50. av Stein Cato Nybakken. Foto: Hnas Kristian Bergan.. Sist oppdatert 8. mars 2017 21:52.