Lav sol og kaldtLav sol og kaldthttp://forsvaret.no/media/PubImages/Lav sol og kaldt.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8957
Isborra ble flittig brukt under kjøring på viddaIsborra ble flittig brukt under kjøring på viddahttp://forsvaret.no/media/PubImages/Isborra ble flittig brukt under kjøring på vidda.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8956
kjøring på Finnmarksviddakjøring på Finnmarksviddahttp://forsvaret.no/media/PubImages/kjøring på Finnmarksvidda.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8955
kjøring på veikjøring på veihttp://forsvaret.no/media/PubImages/kjøring på vei.JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8954

HV-17 kurser nye bandvognsjåfører (BV)

Etter noen års fravær er bandvogna igjen tilbake i områdene og innsatsstyrken til HV-17. Utdanningen er grundig og variert, fra vei til vidde.

​​​​​BV kurset ble gjennomført over en periode på 14 dager. En god del teori og praksis, og som til slutt ble testen med eksamen. Her var det instruktører med lang erfaring som fulgte opp elevene under utdanningen. Deltakerne fikk testet kjøring på vei i kolonne. Opp og nedbaker i ulendt terreng. Og til slutt en langtur over Finnmarksvidda.

Mye kjøring

- Det var et veldig bra kurs og vi fikk kjørt veldig mye. Selv om dagene var lange var det mye å lære. På en av dagene kjørte vi cirka 11 mil, fra Porsangmoen og nesten til Alta tur retur. På turen fikk vi en del utfordringer. Vi måtte slepe tilbake til basen en av BV`ene som fikk motorstopp. Det ble en realistisk øvelse på hendelser vi kan møte når vi er ute i terrenget, sier Vegar Bjørnstad, HV-17 som var en av deltakerne på kurset.

Sikkerhet

- Når vi skulle kjøre over vann måtte det først borres for å sjekke at isen var trygg nok til at BV`ene kunne passere. Vi fikk testet kjøretøyet i mange situasjoner. Noen ganger var vi helt fast og måtte få hjelp til å komme oss løs, sier Bjørnstad.

Sivilt

- Vi har fått gode tilbakemeldinger fra kursdeltakerne som snart skal ta i bruk BV`ene på kommende øvelser. De som har fått bestått kurset kan være vognfører på BV 206, sier kaptein Ole Kristian Eriksen som sammen med kaptein Vegard Olsen var instruktører.

Publisert 28. februar 2017 15:18. av Svein Sjøveian (tekst og foto), Vegar Bjørnstad (foto). Sist oppdatert 28. februar 2017 15:21.