HVNETT_IMG_0719HVNETT_IMG_0719http://forsvaret.no/media/PubImages/HVNETT_IMG_0719.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7580
HVNETT_IMG_0715HVNETT_IMG_0715http://forsvaret.no/media/PubImages/HVNETT_IMG_0715.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7579

Kebab, nærstrid og endex

SOLDATBLOGGEN, DAG 4: I går kveld rullet vi rundt og så etter fienden. Vi var usikre på hva slags form og farge de kunne ha, så alt som virket litt utenom det normale fanget vår oppmerksomhet.

Mens ettermiddagssolen kastet sine siste stråler over Øvre Romerike, var vi ute på oppdragsløsning som en del av årets Øvelse Romerike. Som tidligere nevnt er scenariet at en annen stat har sendt soldater over den norske grensen. Fienden kunne derfor opptre i vårt nærområde, for eksempel kledd som sivilister for å gli inn som en del av lokalbefolkningen.​

To menn i en bil som rullet sakte forbi oss og parkerte i veigrøfta på andre siden av fylkesveien, fanget derfor min interesse. Da jeg nærmet meg bilen rullet de ned ruta, viste frem nyinnkjøpt kebab, glist​​​​e og sa at de bare skulle spise litt.

Tja, muligens et litt spesielt sted å innta dagens middag, men likevel oppførte de to seg både hyggelig og ellers normalt, så ingenting å si på de kebabspisende herrenes fremtreden. De ble sittende i bilen og vi fulgte med på dem fra vår post langs veien, før de etter hvert vinket og kjørte videre. Var det fienden? Eller var det bare to sultne karer på vei hjem fra jobb?  Jeg vet ikke og får antageligvis aldri vite det heller. Var de markører, spilte de iallfall rollen sin godt. Vi gjorde jobben vår – og observerte.

Natten forløp rolig for vår tropp. Nabotroppen fikk litt mer action. De lokaliserte et fiendtlig telt og gikk til aksjon – visstnok med vellykket resultat i vår favør, så både gutta i troppen og troppssjefen var fornøyd.

Høy puls

I dag forflyttet vi oss til skytebanen igjen, nå med fokus på nærstridsskyting og med innlagte vendinger, magasinbytter og bevegelser. Å bevege seg ute på skytebanen sammen med resten av laget, med ladd våpen gjør at du får opp pulsen. Særlig når våpenet er nytt og fortsatt litt uvant. Risikoen er selvsagt noe høyere enn med vanlig skytebanetrening, men dette er meget relevant og viktig trening. Dersom vi må ut i en reell situasjon, må vi kunne bevege oss med våpen. I ytterste konsekvens må vi også kunne bruke det.
  
Jeg kjente også både pulsen og stressnivået øke mens vi sto der og ventet på første ildordre. Etter å ha fyrt av noen skudd, merket jeg at jeg hadde kontroll på våpenet. Åpenbart hadde sidemannen like god kontroll, så roen senket seg noe mer. Likevel, du er skjerpet og fullt konsentrert. Dette er alvor og det er krevende mentalt, men tiden går fort og etter 120 skudd var siste magasin tomt. Jeg merket rundt meg at alle hadde samme opplevelse; dette var både moro, utfordrende og lærerikt. Noe helt annet enn vanlig skytebanetrening.


Evaluering og hjemreise

I dag har også områdeutvalget hatt møte. På alle nivåer i Heimevernet virker rådsstrukturen. Dette er også et element som gjør oss ganske unike målt mot andre deler av Forsvarets avdelinger. Områdeutvalgene består kun av militære mannskaper, valgt blant personellet i de ulike troppene i området. 

Som alle andre råd i HV skal vi også fungere som et rådgivende organ og som en støtte for Heimevernets ledere. Vi skal blant annet engasjere oss i saker som er viktige for Heimevernet i vårt område og i Garderfjell HV-område har vi alltid en oppsummering og troppsvis evaluering av årets trening, så også i år. Jeg skal ikke plage dere med alle detaljene, men kort oppsummert konkluderte vi med at årets øvelse hadde hatt sine utfordringer, men at det hadde vært bra stigning både i innhold og motivasjon blant soldatene.

Nå er våpenet pusset, soveposen rullet sammen og teltet pakket ned. Leirporten er lagt bak meg for denne gang og bilen er parkert utenfor garasjen her hjemme. Og det er jo det dette handler om, å beskytte heimtrakten.

Jeg sier endex og takker for følget, for denne gang.

Andreas Arnseth er soldat i HV-02, Oslo og Akershus heimevernsdistrik, han er også soldatrepresentant i distriktssrådet ved HV-02 og jobber til daglig i VG. Andreas har tidligere også blogget under øvelser for å vise mer om fra livet som vernepliktig soldat i Heimevernet og Forsvaret. 

Publisert 28. september 2016 19:08. av Andreas Arnseth, soldat i HV-02, Oslo og Akershus.