hv_959_kodenavnarcheryhv_959_kodenavnarcheryhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=626/media/PubImages/maloysenter4.JPG
hv_959_kodenavnarcheryhv_959_kodenavnarcheryhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=627/media/PubImages/maloysenter1.JPG
hv_959_kodenavnarcheryhv_959_kodenavnarcheryhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=628/media/PubImages/maloysenter2.JPG

Kodenavn "Archery"

Kronprinsparet åpnet Måløyraidsenteret 23. august. Raidet ble utført av engelske og norske soldater i 1941, og hadde kodenavnet Archery. Et navn som lever videre i HV-11s innsatsstyrke.

- Vår innsatsstyrke har en viktig rolle i å bringe videre historien fra desemberdagene i  1941, sier distriktssjef John Arvid Svindland fra HV-11. - Nå får vi også god hjelp fra dette flotte museet.

Navnet lever videre

Innsatsstyrken til HV-11 er oppkalt etter operasjon Archery. - Senteret bidrar til at historien ikke glemmes. Historie og nåtid bindes sammen ved denne åpningen, poengterer Svindland.

Soldater fra innsatsstyrke Archery deltok i flaggborgen. De sto også langs ruta til kronprinsparet, fra kongeskipet og opp til museet, som ligger i Måløy sentrum. Sammen med lokale soldater fra Stadt HV-område sørget de for en bred militær tilstedeværelse.

Kronprins Haakon markerte den offisielle åpningen ved å skjære over et bånd med bajonett.

 - Det er viktig at Måløyraidsenteret nå er etablert – for å kunne fortelle historien om raidet og om Lingekompaniet. Det er viktig at historien på denne måten holdes levende når de som opplevde den ikke lenger kan fortelle, uttalte Kronprinsen.

Et solid nettverk

Den siste gjenlevende etter måløyraidet, Jacob Strandheim (98) deltok på åpningen av senteret. - Det er en flott dag. Her ser jeg mange bevis på at historien lever videre og vil bli fortalt til nye generasjoner, sier Strandheim.

Han kom til Måløy med «shetlandsbussen» KNM Hitra, som han selv var nestkommanderende på under krigen. Skipet er nå museumsfartøy og seiles av Sjøforsvaret.

 - Distriktet er stolt over at så mange innsatsstyrkesoldater deltok og sørget for en fin ramme rundt arrangementet, sier Svinland. – Historien viser viktigheten av solide nettverk på militær og sivil side, poengterer distriktssjefen i HV-11.

FAKTA OM MÅLØYRAIDET:

De alliertes angrep på tyske styrker på Måløy, fikk kodenavnet Archery og ble gjennomført 3. juledag i 1941. Styrker fra både Storbritannia, Canada, New Zeland, Australia og Norge deltok. Inkludert i troppen på nesten 600 kommandosoldater var også 33 mann under ledelse av kaptein Martin Linge. Kompaniet, som etter hvert fikk navnet Kompani Linge, var en britisk militæravdeling bestående av norske frivillige. I raidet ble fabrikker, lagerbygninger og tyske forlegninger påført skader og åtte skip ble senket. Martin Linge var blant de falne.

Alle Heimevernets innsatsstyrker har fått sine navn fra Linge-operasjonene.

Publisert 24. august 2018 15:50.. Sist oppdatert 27. august 2018 08:24.