hv_952_lærtmegselvåkjennehv_952_lærtmegselvåkjennehttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=602Cecilie Gjennestad har gjennomført to lederkurs i regi av HV-17. Hun er meget fornøyd med å ha lært mer om ledelse og bruker erfaringene både i HV-tjeneste og i sivil lederjobb./media/PubImages/Cecilie Gjennestad2.JPG
hv_952_lærtmegselvåkjennehv_952_lærtmegselvåkjennehttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=603Cecilie Gjennestad jobber sivilt som produksjonsleder i nyhets- og aktualitetsredaksjonen i NRK Sàpmi./media/PubImages/Cecilie Gjennestad3.jpg
hv_952_lærtmegselvåkjennehv_952_lærtmegselvåkjennehttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=604/media/PubImages/Cecilie Gjennestad1.JPG

- Lært meg selv å kjenne

Da Cecilie Gjennestad (33) søkte ny lederjobb i NRK, hadde hun bevisst tatt med lederkurs fra Heimevernet på CV-en sin.

For Cecilie Gjennestad fra Lakselv i Finnmark har det å ta lederrollen vært naturlig, uansett setting. Derfor var det ikke overraskende at hun som soldat i Heimevernet valgte å gå lagførerkurs i HV-17, etterfulgt av et grunnkurs lederskap et par måneder senere.

Nå er hun troppssersjant i Porsangerfjord HV-område, samtidig som hun nylig landet jobben som produksjonsleder i nyhets- og aktualitetsredaksjonen i NRK Sàpmi.

- Det er umulig å si om jeg fikk lederjobben i NRK fordi jeg hadde lederkurs fra Heimevernet. Jeg har også tatt bachelor i administrasjon og ledelse på en høgskole og jeg har vært varaordfører. Men jeg er veldig stolt over å ha gått lederkurs i Forsvaret og brukte det aktivt da jeg søkte jobben, sier Gjennestad, som med kursene etter hvert har fått graden oversersjant (OR6).

Lære å takle stress

Om hun er litt usikker på om lederkursene i Heimevernet ga henne jobben i NRK, så er Gjennestad helt sikker på at hun kan bruke lærdommen om lederskap i hverdagen, både på jobb og privat.

- Det er det beste lederkurset jeg har hatt når det gjelder å lære seg selv å kjenne i stressende situasjoner. Og det mener jeg er relevant uansett hva eller hvor du skal lede. Det å forstå reaksjonsmønsteret mitt, for eksempel når du leder et lag i ild og bevegelse, er gull verd når stresset er på sitt høyeste i arbeidslivet eller i politikken. Så kursene har gitt meg mye, mener Gjennestad, som anbefaler flere, kanskje spesielt kvinner, til å ta lederkurs i Heimevernet.

Kursene har gitt meg større mening i å være inne på årlig trening.

- Det var en god følelse og et kick da laget jeg ledet fungerte under en øvelse i kurset. For det er en utfordring å sette sammen nye og ukjente mennesker i et team. Men det går bra når alle gir av seg selv.

Karriere i Forsvaret?

33-åringen var veldig fornøyd med kursene hun tok i Heimevernet.

- Men jeg likte ikke at så mange elever på grunnkurs lederskap ikke hadde gått lagførerkurs først. Det ødela litt læreprosessen, mener hun.

- Kursene har også gitt meg større mening i å være inne på årlig trening. Jeg får mer igjen av tjenesten min. Derfor har jeg oppfordret alle lagførere i troppen min til å ta kurs. Gjennestad, som tidligere har vært sivilt ansatt i Forsvaret i seks år, ser ikke bort fra at hun satser på en karriere i Forsvaret i framtiden.

- Jeg passer i Forsvaret og Forsvaret passer meg. I en alder av 33 år ser jeg at det nye utdanningsløpet til Forsvaret gir meg muligheter. Derfor vurderer jeg en utdanning i Forsvaret, for eksempel ettårig, grunnleggende offiserspåbygging. Hun mener ledelse som fag må tas på alvor.

- Dessuten trenger vi flere kvinnelige ledere og da synes jeg det er flott om jeg i så fall kan være et forbilde for noen, fastslår finnmarkingen.

Publisert 21. juni 2018 10:06. av Jonny Karlsen og Svein Sjøveian.