- Tenkte HV med én gang jeg så infernoet

BERGEN: Områdesjefen i Indre Sogn HV-område ble utkalt via Norsk Folkehjelp, men da han så omfanget av brannen i Lærdal var han ikke i tvil om at det var behov for Heimevernets hjelp.
Kaptein Torbjørn Haug, områdesjef i Indre Sogn Heimevernsområde, ankom Lærdalsøyri klokken halv to natt til søndag 19. januar. Da hadde brannen allerede herjet i omlag to timer i bygda med den særegne og verneverdige trehusbebyggelsen.
 
– Det var et inferno. Helt ekstremt, forteller Haug.
 
Som aktiv i Norsk Folkehjelp, ble han varslet via dem, og dro de tre milene fra hjemstedet Årdalstangen til Lærdalsøyri.
 
– Men da jeg kom dit tenkte jeg Heimevernet med det samme, og tilkjennega meg overfor politiets innsatsleder. Der og da var det ikke aktuelt med bistand, men en av troppssjefene mine var i kontakt med politiet litt senere og fikk da beskjed om at det kunne være aktuelt å anmode om bistand, forteller områdesjefen.
 

Varslingsrutiner på plass 

– Varslingsplanene har jeg jobbet mye med, og det var godt å se at den biten fungerte godt, sier Haug.
 
I 8.30-tida om morgenen var områdesjefen i kontakt med ledelsen i Bergenhus Heimevernsdistrikt 09, og han hadde samtidig fått inn godt med mannskaper. Første oppdrag fikk Haug fra politiet klokken 10.00 søndag morgen.
 

– Da skulle vi sikre nedre del av sentrum. Senere fikk vi i oppdrag å eskortere mennesker som måtte hjem til husene sine for å hente medisiner. Siden telefonforbindelsen i området var nede, patruljerte vi også et større område for å være tilgjengelig for folk som måtte ha behov for hjelp av forskjellig art, forteller han.
 
Totalt var 53 personer fra Indre Sogn HV-område involvert i oppdraget. Mandag ettermiddag var det ikke lenger behov for Haug og hans kvinner og menn på Lærdalsøyri.
 

Stolt av soldatene sine

Kapteinen retter en stor takk for innsatsen til sine soldater.
 
- Jeg føler at mannskapene så at det var behov for oss der i den situasjonen. De reagerte raskt, hadde en positiv holdning og en fantastisk vilje til å stå på, avslutter han.
Publisert 18. desember 2014 18:58..