Sjefsmøte i HeimevernetSjefsmøte i Heimevernethttp://forsvaret.no/media/PubImages/HVNETT_160406_Syltefoto_Ranum_4.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7382SJEF: Oberstløytnant Ove M. Ranum er sjef for HV-14. Foto: Alexander Sylte/Forsvaret
Heimevernet under øvelse / The Norwegian Home Guard during an exerciseHeimevernet under øvelse / The Norwegian Home Guard during an exercisehttp://forsvaret.no/media/PubImages/HVNETT_IMG_0572_1.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7383ØVELSE: Flere områder i HV-14 skal nå ut på øvelse i Nordland. Hovedfokus for øvelse Håløyg er omvæpning for soldatene, noe som betyr mye tid på skytebanen. Foto: Synne Nilsson/Forsvaret

800 sivile blir soldater igjen

3. til 9. september drar HV-14 i gang øvelse Håløyg i store deler av Nordland. Om lag 800 lokale heimevernssoldater er innkalt til øvelse Håløyg, som er den største og viktigste øvelsen for HV-14 i år.

Det betyr at befolkningen i regionen vil merke øvelsen på flere måter. En ting er at man i Helgelands-området vil se militær aktivitet langs veien. En annen ting er at denne uka vil mange i Nordland være borte fra jobb og hjem.

– Det er lærere, rørleggere, næringsledere, mødre og fedre som nå tar på seg uniformen for å gå inni krigerrollen, sier oberstløytnant Ove M. Ranum, sjef for HV-14.

De fleste soldatene kommer fra Bodø, Fauske, Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen, men noen av de innkalte er også fra andre plasser i fylket. Øvelsesområdet vil være sør for Bodø, hovedsakelig mellom Fauske, Mo, Drevjamoen og ned til Sandnessjøen.

Det vil også bli aktivitet på sjøen når et sjøheimevernsområde vil ta turen fra Bodø ned til Sandnessjøen for å øve på maritime oppgaver. 

Derfor samøver man

Som sjef for HV-14 ønsker Ranum å øve sammen med helseforetakene og dermed få trent på livreddende førstehjelp  og evakuering sammen med de sivile sykehusene i regionen. Derfor skal man under øvelse Håløyg ha en stor seanse sammen med Helgelandssykehuset. 

På dagtid onsdag 7. september vil det bli øvet på en episode med masseskade, hvor både Heimevernet og sykehusene på Mo, Sandnessjøen og Mosjøen er involvert. 

– Scenarioet gir Helgelandssykehuset stort utbytte av å øve sin organisasjon internt med at vi legger opp til mest mulig realistisk trening på behandling av skadd personell, sier Ranum.

For folk flest bør man være oppmerksom på at det vil bli en del ambulanser med blålys på veiene denne onsdagen. For å unngå stopp i trafikken legges selve hendelsen utenfor de store trafikkårene, men med enkel tilgang for ambulansene.

BYTTER våpen

Hovedfokus for øvelse Håløyg er imidlertid omvæpning for soldatene. Det vil si at for de fleste skal den gamle traveren AG3 skiftes ut med Forsvarets nye angrepsrifle HK416. Men også våpnene MP5, MP7 og det lette maskingeværet (LMG) Minimi skal deles ut. ​​​

– Nesten alle soldatene som skal inn på denne øvelsen får utdelt et nytt våpen. Det gjør at soldatene må bli kjent med bruken av dem. Derfor vil mye av øvelsen være trening av stridsteknikk og skyting på skytebanene i området, sier Ranum.

I tillegg skal soldatene trene på de oppdragene man har til vanlig, som vil si vakt og sikring. Men fordi man også trenger tilgang på skytebanene på Drevjamoen, vil det for de fleste HV-områdene som er inne til øvelse ikke denne gangen være trening på de faste objektene i nærområdet sitt. ​
Publisert 28. august 2016 21:09. av Jonny Karlsen, presse- og informasjonsoffiser i Heimevernet.