HV-09 med fokus på ledelse

- Jeg var geni i november, idiot i juli og frelser i september. Men for å sitere dama som ringte til Viking: «Det fins bare én frelser.» Og da mente hun ikke meg, sa fotballtrener Tom Nordlie under IO-møtet til HV-09 – hvor ledelse sto på agendaen.
Det var en kyndig gjeng distriktssjefen i Bergenhus Heimevernsdistrikt 09, oberstløytnant Magnus Valkner, hadde fått inn til å foredra omkring temaet «Lederskap i fred, krise, konflikt og krig» under HV-distriktets IO-møte (tidl. IFO-møte).

Først ut til å snakke for forsamlingen, bestående av HV-09s distriktsstab, områdesjefer og inviterte gjester, var fotballtreneren Tom Nordlie.

Nordlie har trent hele sju lag i Tippeligaen, og er kjent for både sine opp- og nedturer med forskjellige lag. 50-åringen kan vise til både seriesølv og cupmesterskap, men har også måttet tåle nedrykk og tap i kvalifiseringskamper til vår øverste fotballdivisjon.

Stor medie-interesse
Nordlie delte noen av sine erfaringer fra en karriere som flere enn de fotballinteresserte har kunnet følge tett gjennom mediene de siste årene.

- I Vålerenga-perioden min sto det faktisk mer om meg i VG og Dagbladet enn om Jens Stoltenberg, som da var i sin første periode som statsminister, fortalte Nordlie.

Tom Nordlie delte av sine erfaringerTom Nordlie delte av sine erfaringer
Relasjonelle ferdigheter
Fotballtreneren la vekt på hvordan man bygger et lag og utnytting av den enkelte spillers ferdigheter og personlighet.

- Medarbeiderne må settes i situasjoner der de kan utnytte sine ferdigheter og spille hverandre gode. Og man må drille på ferdighetene. Grunnprinsippene må sitte i ryggmargen, sa Nordlie.

- Man må også innse at det ikke er slik at en spiller nødvendigvis er god selv om han har vært med lenge. Kontinuitet er viktig, men ikke for en hver pris. Det må være kontinuitet av kvalitet, mente Nordlie.

- Må tenne en ild
Etter at Tom Nordlie hadde delt av sine erfaringer, sto en militær kollega for tur: Sjef Brigade Nord, brigader Odin Johannessen. Bergenseren løste på HV-09s IO-møte sitt første oppdrag for Hæren i sin fødeby.

Han innledet med å si at det essensielle for en militær sjef er å være en god leder i fredstid.
- Får man ikke til det, får man heller ikke til krigen, sa Johannessen.

En annen ting som opptok ham var motivasjon.

- Som militær leder må man skape glød, tenne et «indre bål», sa en engasjert brigader – som også evnet å skape glød hos de fremmøtte.

- Under Vietnam-krigen var det jo der det sviktet hos amerikanerne. Gløden sviktet. Dette er en kritisk faktor, presiserte brigadesjefen.

Han sa også at hvordan man får dette til, handler om hvilken tidsalder man er i.

- På Napoleons tid ble soldatene lokket med medaljer og mat. I dag handler det om å forsvare de verdiene vi tar for gitt – at det vi har er verdt å slåss for, mente Johannessen.

Eks-militær mental trener
Siste eksterne gjest på HV-09s IO-møte var Tommy Fjeldheim, tidligere marinejeger med 14 år bak seg i Forsvaret som nå er mental trener i firmaet Bertrand.

Fjeldheim fortalte at han bruker mange av sine erfaringer fra Forsvaret i sitt nåværende yrke.

Han snakket mye om det å bestemme seg for å oppnå noe, og brukte sitt eget ønske om å bli marinejeger som eksempel.

- Jeg bestemte meg tidlig for at jeg skulle bli marinejeger. Dette ville jeg for å bevise overfor min far – som døde da jeg var liten – at jeg kunne bli et skikkelig mannfolk. Kraften i meg for å oppnå dette var sterk, fortalte Fjeldheim.

- Fysikk og IQ er ikke avgjørende for å lykkes. Det er hvilke valg du tar. 90 prosent av beslutningene våre er basert på automatikk eller vaner, mens 10 prosent baserer seg på rasjonelle valg. Men det går an å gjøre noe med denne fordelingen. Viljestyrke er som en muskel. Vi kan trene den opp, men den kan også bli sliten. I dag har vi det så godt at kraften til å bestemme seg er utdøende.

Tommy Fjeldheim mener derfor at man må sette seg smarte mål.

- Et bra mål må inneholde personlige følelser, men det koster, sa Fjeldheim.
Publisert 18. desember 2014 18:42..