HV-12 sikret Ørland hovedflystasjon

Det sorte Bell-helikopteret har akkurat landet på Ørland hovedflystasjon. Over oss flakser et bevæpnet helikopter fra 339-skvadronen.
​Ut kommer en topp moderne Innsatsstyrke Rype – sammen med en glisende Ebbe Deraas, som er sjef for HV-12.​

- Nå er jeg stolt, smiler han.

Den erfarne offiseren har akkurat vært vitne til en samordnet operasjon der Heimevernets kapasiteter har vist ham mer enn sjefen kunne drømme om. Øvelse Trøndelag, med 800 deltakere, ble til for å øve på objektsikring av Ørland hovedflystasjon med mer.

Øvingsmessig har fienden skapt et helvete for HV-12s styrker. Terroraksjoner, demonstrasjoner og drap. I denne samkjøringsoperasjonen skulle Trøndelags beste slå tilbake. Til rangs.

Bell 412 fra 339 skvadronen

- Innsatsstyrke Waxwing og Rype har samarbeidet med helikopterpilotene til 339-skvadronen, de har koordinert med baseforsvar på 138 luftving, tatt ut to målområder med to tropper hver, etterretning har sammen med kystmeldepostene gitt ett godt situasjonsbilde og utført oppdraget på en særdeles god måte, forteller Deraas. 
 
Operasjonen regnes som svært kompleks og komplisert. Spred over store geografiske områder var samhandling en nøkkelfaktor for å klare oppdraget, sier sjefen.

- Dette var en militær operasjon som spiller på alle våre ressurser på land og i vann. Jeg er fryktelig stolt over at vi klarer å ha kompetanse og kapasitet til å planlegge og gjennomføre så relevante og utfordrende oppgaver. Det gjør HV-12 troverdig og meg som sjef veldig stolt, gliser han.

Øvelse Trøndelag

Øvelsen var planlagt over lengre tid som en øvelse på et normalt nivå, men ble utvidet i siste liten til å omhandle begge innsatsstyrkene, luftforsvaret og HV-områdene i Mosvik, Leksvik, Verran, Roan, Åfjord, Austråt samt staben i HV-12. Øvelsen ble den største i Midt-Norge i 2014.

Flere av soldatene, alt fra dykkerlag til de som har vakttjeneste forteller til Heimevernsbladet at de har gått gjennom en øvelse med høy intensitet. Deraas er klar på at soldatene fortjener skryt.

- De er flinke. Når vi nå har kommet så langt at vi kan gjennomføre såpass vanskelige operasjoner spredt over flere avdelinger, så viser det at vi kan håndtere et vidt spekter av militære ressurser. Man vet jo aldri hva neste krise er, men en ting er hvert fall sikkert. Vi i Heimevernet tar oppgaven vår på alvor og jobber seriøst for å øke den operative evnen. 

I det Deraas snakker ferdig, hører vi lyden av Bell 412-helikopteret igjen. Det har landet ved innsatsstyrkenes fremskutte base og avleverer på ny skadde soldater. Helikopterkapasiteten har bidratt til å øke profesjonaliteten og antall kort som HV-sjefen kan ha på hånden.
 


Det har også Waxwing sin kapasitet gjort. I det vi stiger ut av bilen på en avsidesliggende plass på Fosen, ser vi dykkerne komme opp av vannet. De har akkurat søkt i flere timer etter bomber ved ett kaiområde. 

Soldatene på stedet forteller at halve troppen er nyrekrutteringer, så de bruker Øvelse Trøndelag til å samkjøre og bli flinkere på individuelt nivå. Troppsjefen, som akkurat har avgitt ordre til soldatene om å vaske seg i det kalde vannet, forteller at det ser lyst ut for Heimevernet i fremtiden. Årsaken er at Heimevernet, som er godt vant med å bruke landområder for forflytting, også har fått øyene oppe for å benytte seg av vannkapasiteter. Det utsagnet støtter Bjørn Snåsøy, sjef for Waxwing.

- God lokal kunnskap og bred kompetanse er vel så viktig i vann som på land, sier han.

Mørket har lagt seg over Fosen. Man kan skimte noen små lysflekker over fjorden, men ved de militære områdene er det stille. Helikoptrene har flydd sin siste tur, innsatsstyrkene pusser utstyret og staben gjør klar til å slutte av øvelsen.

- Dette gikk veldig bra, smiler Ebbe Deraas.

FAKTA:
Øvelse Trøndelag er største i Midt-Norge i 2014
800 deltakere med samkjøring med luft, vann og sjø.
Foregår på Fosen. Øver for å sikre Ørland hovedflystasjon med mer.​

(Artikkelen har også stått på trykk i siste utgave av Heimevernsbladet.)​​
Publisert 8. oktober 2014 14:23..