I sabotørenes fotspor

28.-30. juni gikk HV-12`s HV-ungdommer i fotsporene til kompani Linge, da de gikk ”sabotørmarsjen” fra Hølonda til Løkken i Sør Trøndelag.

- Bakgrunnen for marsjen var min og Hallvard Harangs interesse for lokal krigshistorie, og filmen om Thamshavnbanen, forklarer øvingsleder Arnstein Stenbro.

Han sier videre at mål og hensikt med marsjen var å gi ungdommene et innblikk i historien og aksjonene som kompani Linge utførte mot Thamshavnbanen og svovelkisproduksjonen ved Orkla Gruver. Gruvene på Løkken stod for 1/4 av svovelkis leveransen til Nazi- Tyskland`s våpenproduksjon under 2. verdenskrig, og var derfor høyt oppe på de alliertes liste for sabotasjemål under krigen.

Marsjen startet fredag 28. juni med klargjøring på Lille Gråkall leir og transport til Gården Grønlia på Hølonda.Marsjen startet fredag 28. juni med klargjøring på Lille Gråkall leir og transport til Gården Grønlia på Hølonda.
Der ble de møtt av fenrik Kjøsen fra "sabotørlaget hotel Norge" og gårdeier Jarle Opland.

- Kjøsen holdt et innholdsrikt foredrag om skjulestedet "hotel Norge" på Grønlia, og sabotasjeaksjonene karene fra kompani Linge utførte i perioden 1943-1945. Ungdommene fikk også prøvd gamle våpen som kompani Linge brukte under krigen, noe som ble meget populært, sier Stenbro.

Deretter satte avdelingen i marsj mot Løkken.Deretter satte avdelingen i marsj mot Løkken.
- Under marsjen orienterte ungdommene i terrenget med kart og kompass, og begge overnattingene ble utført under åpen himmel. På lørdagskveld fikk ungdommene leksjoner i kart og kompass og båltenning med improviserte hjelpemidler som tennstål.

De ankom Løkken på søndag. Der ble de møtt av direktøren for Industrimuseet, som holdt et spennende og engasjerende foredrag om dramatikken rundt sabotasjeaksjonene mot Thamshavnbanen.

Etter foredraget gikk turen ned til Bårdshaug via Thamshavnbanen, hvor turen ble avsluttet med en sosial samling. 

Ungdommer fra ungdomsavdelingene på Ørland, Namsos og Trondheim deltok på marsjen.Ungdommer fra ungdomsavdelingene på Ørland, Namsos og Trondheim deltok på marsjen.

- Jeg som øvingsleder vil berømme ungdommene som deltok. De visste stor iver og entusiasme under hele marsjen, og var tydelig stolte over å få muligheten til å gå i sabotørenes fotspor, avslutter Arnstein Stenbro. 

Publisert 18. desember 2014 19:05..