Marsjen er 170 km lang

For de fleste høres det ikke særlig innbydende ut, men for Forsvaret er det en viktig arena. Fra 10. juli tar over 46 000 personer turen til den nederlandske byen Nijmegen for å marsjere.
​En av dem som nok en gang skal marsjere på nederlandsk brostein er 63 år gamle Finn Fossmark fra Stanghelle utenfor Bergen. Han står med imponerende 38 gjennomføringer og kan kalles en veteran blant årets 400 norske deltakere. 

Her samles unge som gamle til årets eventyr. Fire dagers marsj på brostein, asfalt, jord og stein. Men hva er det som får unge som gamle til å bytte ut parasoll og bading med gnagsår og svette uniformer?

Oppgjør med egen kropp

Hovedmotivasjonen for å kunne gjennomføre hele 38 ganger er ikke vanskelig for Fossmark å forklare. – Det er et stort mål å trene mot, men det er like deilig hver gang man klarer det. Man konkurrerer heller ikke mot noen andre og den eneste man skal klare å slå er sin egen kropp. Det årlige oppgjøret, innrømmer han.

Blant flere uforglemmelige øyeblikk trekker den spreke 63 åringen frem første passering av mållinjen. – Den gangen gikk vi i tropp. Det kreves mye mer enn når man går individuelt. Da må man legge opp en helt annen trening og alle må være like motiverte, sier veteranen.

Debuterer

Blant de flere hundre deltagende finner man også mange debutanter. 17 år gamle Aleksander Enoksen er HV-ungdom (HVU) og full av forventninger før avreise. 
- Jeg forventer mye blodslit og mange gnagsår, men ut ifra hva folk som har gått før forteller meg, skal det visst bli 17. mai ganger hundre. Det er jo en folkefest uten like, forteller unggutten i HVU-08.

Å bytte ut noen dager av sommerferien med lange dager på hardt underlag er ikke noe problem for sørlendingen. – Å få muligheten til å bli påspandert denne fantastiske opplevelsen er utrolig moro. I tillegg får jeg dele hele turen med hyggelige mennesker. Dette er noe jeg har sett frem til lenge, forklarer Enoksen.

Fremtid i Forsvaret

Etter snart ett år i Heimevernsungdommen er Enoksen helt klar på hva han vil videre i livet. Hyggelige folk og gode opplevelser fra Heimevernsungdommens landskonkurranse bidrar til et enda høyere ønske om å få en karriere i Forsvaret. Han håper også turen til Nederland forsterker det gode inntrykket han har av Forsvaret i dag.

Fakta:
- Arrangement utenfor og i byen Nijmegen i Nederland
- Marsjen er 170 km lang og går over fire dager
- Verdens største marsjarrangement
- 98. gang 4-dagersmarsjen arrangeres
- Ca. 46 000 deltakere
- Over 400 norske deltakere

Publisert 12. juli 2014 00:32..