Motivasjonsboost

I løpet av 40 år har NOREX-utvekslingen til USA gitt minner for livet og samtidig rekruttert en rekke motiverte soldater til Forsvaret.

I år er intet unntak og NOREX-utvekslingen (Norwegian exchange)er igjen i gang. 72 Heimevernsungdommer(HVU) og 30 innsatsstyrkesoldater er i skrivende stund i Camp Ripley i Minnesota.

Forventninger
På flyturen til USA var det mange spente ungdommer og det ble lite søvn på de fleste.

- Jeg gleder meg til å se forskjellen mellom Amerikas og Norges militærkultur, og å få et innblikk i hvordan deres militærtjeneste fungerer. Det blir også veldig spennende med ”buddy weekend” for da får vi se hvordan en amerikansk familie har det, sier Magnus Hjelde (18) fra HV-12. Han ønsker seg en karriere i Forsvaret og har allerede meldt seg på opptaket til fallskjermjeger neste år.

Karriere i Forsvaret
En av troppssjefene under NOREX-utvekslingen, Sigurd Andreas Leirvaag, går til daglig på sitt siste år på krigsskolen. Han startet sin karriere i Heimevernsungdommen og året etter at han deltok som HV-ungdom på NOREX-utvekslingen begynte han på krigsskolen.

- Det er artig at det har gått så kort tid siden jeg var her sist. Jeg var tidlig innstilt på å ta en militær utdannelse, Heimevernsungdommen motiverte meg bare enda mer. Utvekslingen er en gulrot for de som har gjort en ekstra innsats i HVU. Jeg tror at satsning på HVU vil gi et godt rekruteringsgrunnlag til Forsvaret. HV-ungdommene er motivert og ved å satse på dem vil Forsvaret få mye igjen, konkluderer han.

Vennskap i 40 år
Den første utvekslingen mellom Minnesota National Guard og Heimevernet gikk av stabelen i 1974. NOREX er den lengste utvekslingen amerikanerne har hatt med et annet land, og den har blitt en viktig tradisjon både i USA og Norge.

- Det er flott at HV har denne utvekslingen og den har blitt et bånd til USA. Det er også viktig å ha som en motivasjonsfaktor for HV-ungdom og innsatsstyrken. Forsvarets ledelse understreker at denne utvekslingen er viktig siden forsvarssjef Harald Sunde deltok på 40års markeringen i Minnesota, forteller sjef for årets utveksling oberstløytnant Per-Ivar Norman.

I løpet av 40 år har NOREX-utvekslingen til USA gitt minner for livet og samtidig rekruttert en rekke motiverte soldater til Forsvaret.

Publisert 26. februar 2014 19:40..