Oscarsborg fredes

I dag, på merkedagen 9. april fredes den historiske festningen i Drøbaksundet. Det er et anlegg med stor nasjonal betydning. Mest kjent for å ha gitt nådestøtet som førte til senkningen av den tyske krysseren «Blücher» 9. april 1940.
Det er satt i gang fredning av store deler av anlegget, som er planlagt vedtatt i dag, 9. april 2014. Fredningen kunngjøres under et større arrangement på Oscarsborg i dag.

Om festningen

Oscarsborg festning er et stort og viktig anlegg. Ute i sundet ligger Kaholmene. På Søndre Kaholmen finner en Hovedbatteriet med det gamle fortet bak. I vanlig dagligtale er det dette som omtales som Oscarsborg festning. Organisatorisk omfattes imidlertid en rekke flere anlegg på Nordre Kaholmen, på fastlandet og på Håøya. Det har vært festning på stedet i over 350 år.
 
Under Napoleonskrigene ble festningsanleggene forsterket, både på Kaholmen og på begge sider av fjorden. Den danske prins og nyvalgte norske konge, Christian Frederik inspiserte anlegget i juni 1814. Oscarsborg er mest kjent for senkningen av den tyske krysseren «Blücher» den 9. april 1940. Et nytt torpedobatteri, ferdig i 1901, ga «Blücher» nådestøtet 9. april 1940.

Etter å ha senket «Blücher» på natten ble Oscarsborg bombet fra morgen til kveld av tyske Heinkel 111 bombefly 9. april 1940.
 
Festningen fikk sitt nåværende navn etter et besøk av kong Oscar I på Kaholmene 23. august 1855. I dag er den militære virksomheten trappet ned, og festningen er åpnet for sivile. Det er i dag museum, hotell og flere restauranter på øya.
Publisert 9. april 2014 15:54..