Superklar for USA-utveksling

Denne kvartetten er blant de som de neste to ukene oppholder seg i Minnesota for å bli bedre kjent med US National Guard i Camp Ripley. Årets utveksling til USA er den første som gjennomføres sommerstid.
VÆRNES: Mandag var det innrykk på Værnes garnison. Der er det gjennomført en kort og intensiv oppsetning. Onsdag morgen er avdelingen klar for avreise.
 
– Jeg gleder meg storveis, sier Mia Martine Hegstad (19) fra Bodø. Hun er en av de 30 heimevernsungdommene som er med i årets utveksling.
 
Thomas Myklebust Soleng (19) fra Alta har en masse forventninger til turen, men oppsummerer den i ett ord: – Rått!
 
Avreise fra Værnes til Minnesota er onsdag klokken 14. Reisetiden er 13 timer, inkludert mellomlanding på Island og på Portsmouth, New Hampsire. Ved ankomst Minneapolis-St. Paul International  venter det en drøy to timers busstur nordover til mannskapet er i Camp Ripley.
 
Kompanisjef, major Thomas Vikeså veldig godt fornøyd med oppsetningsfasen på Værnes.
 

– Det har vært tilnærmet problemfritt. Nesten så bra at en kan bli nervøs av det, smiler Vikeså.
 

Programmet

Det som venter heimevernsungdommer og innsatsstyrkepersonellet er det amerikanerne som har utarbeidet og gjennomfører.
 
– Amerikanerene kjører opplegget der borte, og kompanistabens rolle blir i all hovedsak å være tilstede og løse eventuelt oppdukkende utfordringer underveis, opplyser Vikeså.

Årets kontingent

Består av 100 soldater og HV-ungdommer og er organisert med en STC gruppe på 5, en COY STAFF på 10, en RRF tropp på 51 og en YOUTH tropp på 34. Innkludert i RRF troppen er en dansk og en svensk offiser fra de respektive lands heimevern.
 
Publisert 21. juni 2014 15:56..