Til minne om våre falne soldater

Første søndagen i november er Forsvarets offisielle minnedag. I forbindelse med markeringen har Forsvarets avdelinger rundt om i Norge og i utlandet markeringer for å hedre soldater og personell som har omkommet i tjeneste.
​Minnedagen ble innført i 2007 og har etablert seg som en fin tradisjon i Forsvaret. Markeringen er for de som har mistet sitt liv i tjeneste for Forsvaret, både i Norge og i utlandet og foregår første søndag i november eller siste virkedag i forkant hvert år.
 
I Terningmoen leir i Elverum var ansatte i Heimevernet samlet i Infanteriets sal for å minnes de falne sist fredag. Heimevernets sjefprest og generalinspektør talte under sermonien.

Flotte taler

Det ble en halvtime med salmer, lystenning og taler fra sjefsprest Elling Erichsen og generalmajor Tor Rune Raabye, generalinspektør for Heimevernet. I sin tale sier Raabye: – Et eller annet sted, her og nå, i Norge eller i en operasjon ute, går en norsk soldat på vakt. Et eller annet sted, i dag, sitter en mor, far, kjæreste, datter eller venn og uroer seg for sin kjære i uniform. Og et eller annet sted, i dette øyeblikk, kjenner noen bunnløs sorg og et like bunnløst savn. 

Tenker tilbake

Generalinspektøren er ikke tvil om at denne dagen er nødvendig: – Grunnen til at denne dagen er så viktig er fordi det er en dag for å anerkjenne soldatene, både kvinner og menn, som vi har mistet på øvelse og i strid. Vi bruker denne dagen til å anerkjenne og minne disse menneskene.

Hvordan føles det for deg personlig å holde tale på en slik dag?
– Det er en god og sterk opplevelse. Jeg har selv vært i Afghanistan og opplevd nesten å miste egne. Heldigvis skjedde det ikke, men jeg har kjent på det disse menneskene har følt i et slikt øyeblikk. 

Lys for de falne

På en slik dag er sjefsprest Elling Erichsen veldig klar på hva som bør fokuseres på:
– Som prest, syns jeg det er viktig å fokusere på håp, lys og at vi kan få løftet de som har gitt sitt liv frem i lyset. Dette gjør vi ved å tenne lys og minnes dem.

Han forteller at da forsvarssjefen i 2007 innførte minnedagen var det fordi Forsvaret ville å gi mer oppfølging av de etterlatte og hedre de som har gitt sitt liv. – Forsvaret ønsker stille med det de kan for å støtte de som sitter igjen, mer nå enn før, avslutter presten.

«Det er en veldig viktig dag. I en hektisk hverdag er det viktig å ta en pause og tenke på de som har gitt alt.» - Karianne Pedersen, adjutant, Heimevernsstaben​


Publisert 4. november 2014 23:58..